Sextimmarsdag ger inte friskare personal

Efter 16 år avslutar Kiruna kommun satsningen på sex timmars arbetsdag för 250 anställda inom hemtjänsten. Målet med arbetstidsförkortningen var friskare personal men den effekten har inte gått att påvisa.

– Det har varit svårt att visa några entydiga hälsokonsekvenser. Det kan antingen bero på att det inte finns några, det kan också bero på att man inte har gjort bra utvärderingar, säger Carina Bildt, forskare vid Arbetslivsinstitutet.

Tvärtom finns i dag tecken på sämre hälsa för de anställda när arbetstiden blir kortare. Det visar erfarenheter från Frankrike, säger Carina Bildt.

– Där har man sett att intensiteten i jobbet har ökat oerhört med negativa hälsokonsekvenser som följd. Det har visserligen gått att effektivisera verksamheten men sjuktalen har ökat också, säger Carina Bildt.

Flera har gett upp
Kommun efter kommun har nu gett upp satsningen på sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Men skälen varierar. Inom barnomsorgen till exempel, där barnen behöver ett visst antal vuxna, har fler vikarier tagits in och det har gjort verksamheten dyrare.

På ett sjukhus i Stockholm tog försöket stopp på grund av avundssjuka från anställda på andra avdelningar.

Kolleger missnöjda
Nu har något av paradexemplet i sammanhanget, Kiruna kommun, gett upp. Missnöje från kolleger som inte fått sin arbetstid sänkt spelade en roll också här, men huvudskälet var att det blev för dyrt och krångligt, säger Hans Swedell, vice ordförande i kommunstyrelsen i Kiruna.

– Det har krävts fler anställda för att klara detta. För kommunen har det varit en kostnad och det har också visat sig att vid en omorganisation fungerar det inte med två olika arbetstidsavtal, säger Hans Swedell.

Därmed skulle kanske idén om den kortare arbetsdagen kunna dödförklaras. Men Arbetslivsinstitutet bedriver sedan början av året en stor studie på uppdrag av regeringen som innebär nya försök på 17 arbetsplatser.

Hälsoeffekterna ska studeras
Nu ska för första gången effekterna på personalens hälsa studeras mera vetenskapligt.

Carina Bildt kan tänka sig att sex timmars arbetsdag ändå har en framtid på en del arbetsplatser.

– På några av de arbetsplatser som vi har med i försöket kan man nog komma att se stora hälsoeffekter. Varför skulle 40 timmar passa i alla verksamheter? frågar sig Carina Bildt, forskare vid Arbetslivsinstitutet och vetenskapligt ansvarig för studien som regeringen startat.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".