Kravet på Rumänien: Dra tillbaka nya lagarna – nu

1:45 min

EU-kommissionen riktar skarp kritik mot Rumänien, där nya lagar begränsar rättsväsendets oberoende och gör det svårare att bekämpa den utbredda korruptionen.

– Vi kräver att regeringen omedelbart drar tillbaka dem, säger Frans Timmermans, kommissionens vice ordförande.

– Situationen har förvärrats, konstaterade EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans.

På tisdagen presenterade han EU:s årliga rapport om korruptionen i Rumänien. Sedan landets inträde 2007 står den under EU:s övervakning.

Så länge Rumänien inte lever upp till EU:s krav på ett fungerande och oberoende rättssystem släpps landet inte in i EU:s passunion Schengen.

Efter tio år med flera framsteg går nu alltså utvecklingen åt helt fel håll, menar Frans Timmermans.

– Vi kräver att den rumänska regeringen omedelbart drar tillbaka de nya lagarna, som gör det svårare att bekämpa korruptionen och stoppar avskedandet av domare och åklagare, sa Frans Timmermans.

I somras sparkades Rumäniens särskilda antikorruptionsåklagare som varit framgångsrik och fått hundratals politiker och tjänstemän fällda för korruption. Nu hotas även riksåklagaren att bli av med jobbet.

EU-kommissionen kritiserar också inskränkningar i pressfriheten i Rumänien.

Den 1 januari, alltså om bara två månader, tar Rumänien över ordförandeklubban i EU. Nu växer oron för att landet inte ska klara av den uppgiften.

Även EU-parlamentet riktade idag hård kritik mot den socialdemokratiska regeringen i Rumänien i en resolution som antogs bred majoritet.

Anna Hedh, EU-parlamentariker för Socialdemokraterna, varar för att Rumänien är på väg att slå in på samma auktoritära väg som Polen och Ungern.

– Vi bryr oss inte om att det är socialdemokrater i regeringen, man måste stå upp för mänskliga rättigheter, mot korruption och hot mot rättsstaten, säger Anna Hedh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista