Italien trotsar EU – ändrar inte budgeten

2:15 min

Italiens regering trotsar EU i frågan om landets budget. Hellre riskera finansiella sanktioner än att strama åt utgifterna, är vägvalet.

– Vi ändrar ingenting i budgeten. Det är vår övertygelse att detta är vad som behövs för att åstadkomma förändring, sa Luigi Di Maio till journalister efter regeringsmötet igår kväll.

Det beräknade budgetunderskottet på 2,4 procent av BNP ligger alltså fast.

EU-kommissionen har bett Italien att justera sin budget, eftersom Italien har den näst högsta statsskulden i Europa, på 132 procent av BNP. Och man har förbundit sig att sänka den skulden.

Bryssel anser också att beräkningen av nästa års tillväxt på 1,5 procent är alltför optimistisk. Italiens statistikinstitut håller med och Internationella valutafonden IMF varnade igår för en kommande avmattning i ekonomin.

Men den italienska regeringen är fast besluten att införa lönebidrag och att sänka pensionsåldern, trots alla varningar. För att gå EU-kommissionen till mötes föreslår den italienska regeringen
att man ska öka utförsäljningen av statligt ägda fastigheter.
I budgeten har man även specificerat kostnader till de översvämningsdrabbade områdena i landet, sa Luigi Di Maio.

Nu riskerar Italien böter på 60 miljarder euro.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel varnade Italien i EU-parlamentet igår. Hon sa att enskilda nationers beslut påverkar alla övriga, och att eurosamarbetet endast kan fungera när varje enskilt medlemsland respekterar sitt ansvar för den finansiella stabiliteten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista