Talmannen kallar till nya samtal

2:23 min

Efter att riksdagen tidigare i förmiddags röstade bort förslaget om en regering med moderaterna och kristdemokraterna, så var det en mycket besviken Ulf Kristersson som konstaterade att hans två allianskollegor röstat emot honom.

Kristersson kallar situationen för "den allvarligaste kris han varit med om inom Alliansen under alla de år jag har varit i politiken".

– Det är en unik händelse att allianspartier röstar emot en borgerlig statsminister. Jag tycker att det, det är nog det största som har hänt inom borgerlig politik på 40 år, säger han.

Direkt efter omröstningen meddelade talmannen Andreas Norlén att han kommer att kalla partiledarna för nya överläggningar i morgon.

– För att med partiledarna stämma av det läge som vi nu befinner oss i, och ta del av deras synpunkter på hur processen bör föras framåt. Därefter kommer jag senare under morgondagen att ge besked om vilka åtgärder som jag avser att vidta, säger Andreas Norlén.

Han konstaterar nu att möjligheterna att gå vidare är begränsade. Där en väg är ett nytt sonderingsuppdrag.

– Det skulle kunna handla om att förhandsavisera statsministerkandidat för prövning i kammaren, och möjligen något ytterligare, men jag kommer imorgon att ge besked om vilken väg jag väljer utifrån resultat av mina överläggningar med partiledarna, säger Andreas Norlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista