Ramberg: Nu återstår S eller extra val

2:31 min

Ulf Kristersson förpassades i dag till åskådarplatsen i spelet om nästa svenska regering. Nu återstår i realiteten bara två alternativ, säger ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Mycket talar för att centerledaren Annie Lööf nu får talmannens uppdrag att undersöka om hon kan få med sig Miljöpartiet och/eller Socialdemokraterna på ett samarbete över blockgränsen. Flera partier har uttalat sig för att ge Annie Lööf den möjligheten.

Moderaterna och Kristdemokraterna vill inte ge Lööf Alliansens välsignelse men centerledaren kommer ändå att hävda att hon tar på sig uppdraget med Alliansens bästa för ögonen. Ungefär som Kristersson gjorde när han valde att gå vidare bara med KD.

Det troliga är därför att Annie Lööf antingen misslyckas eller tar regeringsbildningen i riktning bort från Alliansen och mot en lösning i mitten. 

Moderaterna kommer inte att vilja samarbeta med vare sig Miljöpartiet eller Socialdemokraterna. Centern har lovat att inte sätta sig i en regering som leds av Socialdemokraterna. Socialdemokraterna kommer inte att vilja hjälpa en regering där de inte själva är med, till exempel en där Annie Lööf är statsminister. Varken Socialdemokraterna eller Moderaterna kommer att vilja regera med varandra, vilket annars vore en tänkbar lösning.

Därför återstår rimligen nu bara två möjligheter. Detta kan antingen sluta med att Centern, mot stora politiska förhandlingsframgångar, medverkar till en socialdemokratisk regering som Centern står utanför, medan Liberalerna kan välja. Eller att vi får ett extra val.

Centern, som redan ansatts hårt i den borgerliga debatten, får en svår diskussion om partiet hjälper Stefan Löfven att fortsätta som statsminister. Därför kan ett extra val, trots att alla säger sig vilja slippa det, ändå framstå som en möjlighet att börja om och låta väljarna ta ställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista