Österrike förbjuder mask för ansiktet

I Österrike kommer det att bli förbjudet för demonstranter att dölja sina ansikten. Regeringen har beslutat att införa maskeringsförbud vid demonstrationer. Samtidigt kommer krav på att också poliser ska gå att identifieras.
En demonstrant som döljer sitt ansikte ska dömas till samhällstjänst eller sex månaders fängelse, vid upprepat brott till högst ett års fängelse, är Österrikes konservativa regering nu enig om och därmed kommer lagändringen också att gå igenom i parlamentet trots motstånd från framför allt De gröna. Förslaget som nu förverkligas har diskuterats länge men påskyndasts av den senaste tidens våldsamma demonstrationer här i Wien. I dagens tidningar kräver fristående debattörer att också den österrikiska polisen ska ha nummer som möjliggör att de kan identifieras men de förslagen har ännu ingen politisk förankring. Samtidigt med maskeringsförbudet införs en ny lag som stärker skyddet för vittnen samt att personer som visat sig vara oskyldiga automatisk ska tas bort från polisregister.
Kjell Albin Abrahamson, SR:s korrespondent, Wien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".