Löfven: Naturligt att Lööf får uppdraget

1:19 min

Just nu pågår talmannens samtal med de olika partiledarna om regeringsbildningsprocessen.

Sist ut hos talmannen var Miljöpartiet. Språkrör Isabella Lövin säger att nästa steg är att man bildar en bred mittenregering, något som man tyckt en längre tid. Partiet anser att Annie Lööf nu ska få ett sonderingsuppdrag.

– Annie Lööf ska få uppdraget förutsättningslöst. Utan att för den skull ta på sig att slutresultatet ska vara att hon själv ska vara statsminister. Annie Lööf företräder ett parti som är ett nyckelparti i regeringsbildningen och därför är det rimligt att hon tar på sig rollen som sonderare, säger Isabella Lövin.

Isabella Lövin säger att hon håller med Anne Lööf om att man måste börja diskutera sakpolitik om vilka områden kan kompromissa kring exempevis skattepolitiken.

– Vårt utgångsläge är sedan länge att vi bara släpper fram en regering som vi själva sitter i. Ställs vi inför några andra alternativ får vi pröva det utifrån de förutsättningar som finns då, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

– Det vi hela tiden sett som det bästa och mest stabila regeringsunderlaget är S, MP, C och L, säger språkröret Isabella Lövin.

Partiledare Jan Björklund (L) säger att han sagt till talmannen att man borde utse Centerpartiets Annie Lööf som sonderare.

– Riksdagen har röstat nej till Stefan Löfven och Ulf Kristersson igår och då är det ett naturligt drag, säger han.

Om Alliansen blir mindre än det rödgröna så vill partiet att Alliansen styr Sverige och att det ska ske i samverkan med något parti över blockgränsen och inte i samverkan med Sverigedemokraterna.

Björklund ombeds att kommentera Busch Thors åsikter om varför C och L röstade nej till Ulf Kristersson som statsminister.

– Jag tänker inte bidra till ytterligare upptrappad retorik mellan Allianspartierna, säger L-ledaren.

Jan Björklund får även frågan om han själv vill ha sonderingsuppdraget.
– Det kanske slutar där, men då har det gått långt, säger han.

Jan Björklund säger vidare att han inte utesluter ett nyval.
– Ett extra val kan det bli men jag har svårt att se hur det skulle underlätta regeringsfrågan, säger han.

Jan Björklund får frågan om han kan tänka sig att sitta i en S-ledd regering.

– Det ligger inte på bordet i dag. Skulle den frågan ligga på bordet skarpt så blir det en fråga för partirådet, säger han.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger efter mötet med talmannen att hon inte motsätter sig att Annie Lööf sonderar terrängen för att bilda regering.

– Vi motsätter oss inte att Annie Lööf sonderar terrängen för regeringsbildning men vi ställer oss frågan hur realistiskt det är. Det är rimligt att begära att man åtminstone på ett teoretiskt plan kan redogöra för hur en Alliansregering skulle kunna tillträda med förhandling med Miljöpartiet och Socialdemokraterna, säger Ebba Busch Thor.

På frågan om Annie Lööf och Jan Björklund har försvårat regeringsprocessen svarar Ebba Busch Thor:

– Man kan vända på frågan. Sverige kunde ha haft en ny regering på plats den här veckan. Men två borgerliga partier röstade nej, säger hon.

Ebba Busch Thor får även frågan om det förekommit kontakter mellan Alliansens partiledare efter gårdagens omröstning i riksdagen.

– Vi har löpande kontakt på olika sätt hela tiden, säger hon.

KD-ledaren säger angående omröstningen i riksdagen igår att det är för mycket politiskt spel.

– I går blev en demonstration om hur politikens spel och den totala imagefixering som just nu drabbar den svenska politiken och som förlamar partier att rösta för sin egen statsministerkandidat och sin egen politik, säger KD-ledaren.

– Jag beklagar att det är fortsatt mycket fokus på politiskt spel och positionerande, säger Busch Thor.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt säger efter mötet med talmannen att valresultatet måste utgöra grunden för regeringsbildningen.

– De rödgröna fick fler mandat för sitt regeringsunderlag. Stefan Löfven bör bli en statsminister i en kommande regering, säger Jonas Sjöstedt på pressträffen efter mötet med talmannen. 

Vidare säger Jonas Sjöstedt att det kanske inte är möjligt att gå fram med det än, och att Annie Lööf måste söka möjligheterna till en blocköverskridande regering. Jonas Sjöstedt säger att han inte anser att det finns stöd för det på grund av flera olika skäl.

– Jag har sagt till talmannen att Vänsterpartiet inte motsätter sig att Annie Lööf får sonderingsuppdrag men att vi inte kommer att stödja henne som statsminister, säger Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt säger också att skillnaderna är stora mellan Liberalerna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Sjöstedt är kritisk mot att L och C säger nej till alla alternativ och menar att det är vägen mot extraval.

– Vi söker inte extraval, men vi räds det inte heller, säger Sjöstedt.

Statsminister Stefan Löfven säger att Sverige behöver en blocköverskridande politik efter mötet med talmannen.

– Det bästa för Sverige är en blocköverskridande regering som har en tydlig förankring i mitten av svensk politik. Jag har meddelat talmannen att jag står till förfogande att leda en blocköverskridande regering. Mitt parti är väl förberett att leda förhandlingar med berörda parter, säger Stefan Löfven på pressträffen efter mötet med talmannen.

Stefan Löfven säger vidare att han inte ser någon poäng med att gå till en statsministeromröstning innan förutsättningarna för det ändrats i förhållande till den tidigare omröstning. Stefan Löfven säger att det är logiskt att Annie Löff prövar detta.

– Det är naturligt att Annie Lööf får sondera detta.

Är läget mindre låst?

– Det är svårt att avgöra, men inga konkreta förhandlingar har skett, säger Löfven.

– I den meningen har det inte förts några politiska samtal.

Efter besöket hos talmannen säger Annie Lööf att förslaget de tidigare lagt ligger kvar på bordet.

– Vi har inte inlett några sakpolitiska samtal över blockgränsen. Jag har meddelat talmannen att våra förslag ligger på bordet. Vi strävar efter en regering där Alliansen kan hålla ihop och regera tillsammans med partier över blockgränsen. Centerpartiets ingång är att det krävs förtroendefulla samtal och sakpolitiska diskussioner, säger Annie Lööf och tillägger att det är ett underbetyg om man inte kan samarbeta över blockgränsen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sade på väg till mötet att han vill att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ska bli näst på tur att prövas som statsministerkandidat.

– Nu tycker jag att man kan pröva Stefan Löfven, så att Centern och Liberalerna får stå för det de gjorde i går, så får de utse sin statsminister så att vi kan komma vidare, säger Jimmie Åkesson.

Däremot vill han inte att Centerpartiledaren Annie Lööf ska få ett sonderingsuppdrag, något som flera partier öppnat för.

– Hon företräder inte ens tio procent av väljarna, så det är rimligare att Stefan Löfven, som är ledare för det Vänsterliberala blocket, att han bör bli deras statsministerkandidat, säger Åkesson.

Först ut att träffa talmannen var Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som ju röstades ned i statsministeromröstningen i går med 195 mot 154 röster i kammaren.  

I går kallade Kristersson situationen för "den allvarligaste kris han varit med om inom Alliansen under alla de år jag har varit i politiken".

– Det är en unik händelse att allianspartier röstar emot en borgerlig statsminister. Jag tycker att det nog är det största som har hänt inom borgerlig politik på 40 år, sade han.

Så här ser talmannens tidtabell för dagens planerade samtal med företrädare för de olika partierna:

8:45 Moderaterna

9:15 Sverigedemokraterna

9:45 Centerpartiet

10:15 Socialdemokraterna

10:45 Vänsterpartiet

11:15 Kristdemokraterna

11:45 Liberalerna

12:15 Miljöpartiet

14.15 Presskonferens

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista