Fem riskerar dödsstraff för mordet på Khashoggi

1:21 min

I Saudiarabien riskerar fem åtalade dödsstraff för inblandning i mordet på journalisten Jamal Khashoggi. Det är den saudiske åklagaren som yrkar på dödsstraff för fem personer och det han kallar "lämpliga straff" för ytterligare 6 personer när åtal för mordet presenterades i dag.

Det är en ovanligt detaljerad beskrivning av händelseförloppet som åklagaren i dag ger till journalister.

Jamal Khashoggi dödades på konsulatet med en dödlig drog efter att ha slagits för sitt liv.

Mordet skedde efter att ett saudiskt förhandlingsteam misslyckats för att övertyga honom om att återvända till Saudiarabien, efter misslyckandet beordrade ledaren för förhandlingsteamet att Khashoggi skulle dödas.

Efter mordet styckades Khashoggi och hans kvarlevor fördes ut ur byggnaden och överlämnades till en agent.

Enligt åklagaren är det oklart var kvarlevorna nu finns.

Det är medlemmarna i förhandlingsteamet som nu åtalas, gruppen har tidigare kallats mordpatrull av Turkiets president Erdogan.
Den Saudiske åklagaren menar alltså att chefen för det saudiska förhandlingsteamet agerade på eget bevåg- att chefens order från Riyadh var att föra tillbaka Khashoggi till Saudiarabien.

På en fråga om den saudiske kronprinsen kände till mordet svarar åklagaren nej.

Åtalet är ett försök av Saudiarabien att få tillbaka lite av den trovärdighet som landet tappat efter mordet på Khashoggi, där saudiska företrädare lämnat olika versioner av det inträffade.
Frågan är om det räcker.

Turkiets utrikesminister menar att den den saudiska åklagarens version inte är tillfredsställande, bla eftersom det såkallade förhandlingsteamet uppenbarligen hade med sig verktyg för att stycka en kropp redan när de kom.

Turkiet har tidigare sagt att mordet beordrades av personer på den "högsta nivån" inom den Saudiska regeringen, man har uppmanat till en internationell utredning och kräver att de åtalade ställs inför rätta i Turkiet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista