Lööf: Fokus ska ligga på sakpolitiken

2:23 min

Riksdagens talman Andreas Norlén ger centerledaren Annie Lööf sonderingsuppdraget.

– Under två månader har vi diskuterat vem som ska bli statsministerkandidat. Nu har talmannen frågat mig om att sondera förutsättningarna framåt och det har jag accepterat. Jag inser att läget är komplicerat och att det kommer att vara svårt de kommande dagarna. Därför har jag tagit emot uppdraget med stor ödmjukhet, säger Annie Lööf under en presskonferens.

Partiernas låsta läge kräver att man börjar på ett annat sätt, menar Annie Lööf säger att fokus ska ligga på det sakpolitiska innehållet.

– Då kan man ändra förutsättningar och dyrka upp de låsningar som finns, säger hon.

Annie Lööf säger vidare att hon kommer att lägga statsministerfrågan åt sidan för att hitta breda uppgörelse och uppslutningar på reformer som Sverige behöver.

– Jag kommer under den här veckan diskutera reformer som finns i Alliansens gemensamma reformagenda och se till att Sverige får en regering som genomföra reformer med en sån bred parlamentarisk samsyn som möjligt, säger hon. 

Annie Lööf får nu en vecka på sig att försöka bilda regering. 

– Självklart med möjlighet till förlängning om det skulle visa sig att det inleds och pågår meningsfulla kontakter och diskussioner mellan partierna, sådan möjlighet finns alltid när man har ett sonderingsuppdrag, säger Andreas Norlén. 

– Annie Lööf har sagt att hennes primära fokus med det här uppdraget inte är att själv bli statsminister utan att föra sakpolitiska samtal som förhoppningsvis kan föra processen framåt, säger Norlén och tillägger att han därför valt att formulera sonderingsuppdraget lite annorlunda åt Lööf. 

Till skillnad från Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M), som fick i uppdrag att försöka bilda regering som kan tolereras av riksdagen, ber Norlén nu Lööf – istället för att bilda – att sondera förutsättningarna för en regering som kan tolereras av riksdagen. 

– Det är en liten nyansering. Det utesluter inte att Annie Lööf blir regeringsbildare, säger Norlén och understryker att det i uppdraget denna gång inte nödvändigtvis är den som försöker få tillstånd en regering också själv ska leda den. 

– Vi är överens om detta, och förutsättningarna för hennes uppdrag. 

De flesta partiledarna är positiva till att Annie Lööf nu får sonderingsuppdraget, inklusive Stefan Löfven och Ulf Kristersson. 

– Centerpartiet nämns i flertalet tänkbara regeringskonstellationer och är av det skälet och även i övrigt en nyckelaktör i regeringsbildningsprocessen, säger Andreas Norlén. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista