De tre vill ta över efter Merkel

2:33 min

I dag besöker förbundskansler Angela Merkel staden Chemnitz för första gången efter de högerextrema upploppen där i början av hösten. Kritiken mot henne är särskilt stor där, i den sydöstra delen av Tyskland.
Samtidigt har kampen inletts om vem som ska efterträda Merkel som partiledare.

Juristen och styrelseproffset Friedrich Merz är en av dem som vill föra tillbaka kristdemokraterna till gångna tiders storhet runt 40 procent.

Nu gör han comeback i politiken efter tio år och vill ta över efter Angela Merkel som en gång petade honom från topposten som gruppledare i förbundsdagen.

63-årige Merz framställer sig som en frisk fläkt från näringslivet som ska blåsa nytt liv i det avdankande partiet.

Merz har goda chanser men enligt en färsk opinionsmätning är stödet ännu större för Annegret Kramp-Karrenbauer. Den 56-åriga partisekreteraren, som också kallas AKK, står snarare för kontinuitet, erfarenhet och djup förankring i partiet.

Även hon talar om behovet av förnyelse men hennes närhet till Angela Merkel ses ändå som en belastning i vissa kretsar.

– Vi måste äntligen reda ut hur vi ser på hösten 2015, och vilka lärdomar vi kan dra, sa hon om flyktingkrisen som blev till en dramatisk vändpunkt för Merkels popularitet, och fortfarande är ett öppet sår i partiet.

Den tredje kandidaten är hälsoministern Jens Spahn. Den mest ettrige Merkel-kritikern är med sina 38 år den yngste kandidaten och står för en ungdomlig konservativ inriktning.

Förebilden är hans gode vän, den österrikiske förbundskanslern Sebastian Kurz. Men i skuggan av Merz har hans chanser krympt påtagligt.

De tre möttes i går kväll i Lübeck i den första av åtta regionalkonferenser. Kampanjmötena med partimedlemmarna ska hållas runt om i landet fram till partikongressen i Hamburg om fyra veckor. Där ska delegaterna välja en ny partiledare, efter 18 år med Angela Merkel.

För henne väntar i dag ett laddat möte med Chemnitzborna. Det är hennes första besök här efter upploppen som skakade staden efter ett knivmord som två asylsökande häktats för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista