Philip Botström (SSU), Hanna Lidström (Grön Ungdom), Louise Grabo (CU) och Arin Karapet (MUF).
Philip Botström (SSU), Hanna Lidström (Grön Ungdom), Louise Grabo (CU) och Arin Karapet (MUF). Foto: Lars Pehrson, Henrik Montgomery, pressbild.

MUF: Det är ett luftslott

3:37 min

Annie Lööf hoppas kunna locka över Miljöpartiet till Alliansen. Men det är ett omöjligt uppdrag, enligt Moderata ungdomsförbundet och Grön ungdom.

Annie Lööf har sagt att hon vill dyrka upp det låsta läget i regeringsbildningen genom att fokusera på sakfrågor istället för statsministerposten när hon nu fått sonderingsuppdraget. 

Men när representanter för Socialdemokraternas, Moderaternas, Centerpartiets och Miljöpartiets ungdomsförbund möttes i P1-morgon, var det just låsningarna i svensk politik som blev tydliga.

Centern hoppas att Miljöpartiet ska samarbeta med Alliansen – men Grön ungdoms språkrör Hanna Lidström sågade det upplägget. 

– Det tror jag inte är sannolikt. Kanske kan vi komma överens om politik för småföretagare, men vi ligger extremt långt från både Centerpartiet och Moderaterna när det gäller miljö- och klimatpolitik. En regering med Moderaterna vore en fullständig katastrof för Sveriges klimatarbete, säger Hanna Lidström i P1-morgon.

Arin Karapet från Moderata ungdomsförbundet menar att de här visar hur stor klyftan är mellan Alliansen och Miljöpartiet.

– Grön ungdom bekräftar det vi moderater och Ulf Kristersson säger. Ingen av oss vill sitta i samma regeringskoalition. Jag tycker vi ska gå ner till realiteter, bort från önsketänkande och titta på mandaten. Hade Alliansen och Miljöpartiet gått ihop hade Socialdemokraterna och SD tillsammans kunnat rösta ner en alliansbudget. Så det här bygger på önsketänkande, det är ett luftslott, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista