Junilistan behöver riksdagskandidater

Junilistan kommer att behöva många nya kandidater när partiet ställer upp i riksdagsvalet nästa år. Av de som fanns på partiets valsedel inför EU-parlamentsvalet förra året är det idag bara två personer som kan bli aktuella för riksdagen.

Nu behövs det nya namn, säger partiledaren Nils Lundgren som var gäst i Ekots lördagsintervju:

– Vi vill ha människor av kött och blod, som syns, som också kan driva sin egen valkampanj och komma i närkontakt med väljarna. De ska inte bara kunna säga: rösta anonymt på mig på Junilistan, utan: det är jag, här finns jag, det är mig ni röstar på, kryssa för mig.

Bara Lundgren kvar från förra listan
Av de åtta kandidater som stod på Junilistans valsedel inför EU-parlamentsvalet förra året är det idag bara partiledaren Nils Lundgren själv som öppet ställer upp som riksdagskandidat.

Lars Wohlin som liksom Lundgren sitter i EU-parlamentet funderar fortfarande. De övriga sex har antingen tonat ned sitt engagemang i partiet, eller är inställda på att ersätta Lundgren och Wohlin i Bryssel om kommer till riksdagen.

Upp emot 100 kandidater behövs
Nils Lundgren räknar med att partiet kommer att behöva mellan 80 och 100 kandidater över hela landet och namnen ska nu vaskas fram av lokala nomineringskommittéer.

Därefter planeras ett provval där de runt 2 000 registrerade sympatisörerna får delta innan listorna slutligen spikas av styrelsen eller en särskild valkommitté.

– Det är en svår och grannlaga process som man brukar säga. Den tänker vi sköta mycket omsorgsfullt, eftersom den är helt avgörande för Junilistans framtid i svensk politik, säger Nils Lundgren.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".