Brf Ida
1 av 3
Fredrik Eklöf visar en av många köpta tjänster som inte fungerade, en porttelefon. Foto: Odd Clausen.
Brf Ida
2 av 3
Här, i Apelgården i Malmö, finns föreningens 738 lägenheter. Foto: Odd Clausen.
HSB
3 av 3
HSBs förbundsorddörande Anders Lago tycker det finns mycket att lära av det här fallet i Malmö. Foto: Sveriges RADIO.

Bostadsrättsföreningen Ida stämmer sin tidigare styrelse

2:49 min

I dag beslöt en HSB-bostadsrättsförening i Malmö att stämma sex före detta styrelseledamöter under 2016 för att försöka få tillbaka pengar som som det året försvann ur föreningen på ett brottsligt sätt.

Fredrik Eklöf är bostadsrättsföreningen Idas nuvarande ordförande.

– Vår extrastämma med 135 röstberättigade bestämde enhälligt att stämma ledamöter från 2016 års styrelse, säger han.

 Har de gjort sig skyldiga till brott eller försumlighet, anser du?

– Det vet vi inte, vi tror att det kan vara olika. En f d styrelseordförande har ju suttit häktad i nästa ett år och straffrättslig dom mot honom faller i början av veckan. Sedan tror vi att en del bara har varit oaktsamma, säger Fredrik Eklöf.

Det var åren 2016 och 2017 som den dåvarande styrelsen i HSB-bostadsrättsföreningen Ida tömde föreningens kassa på uppskattningsvis drygt 200 miljoner, pengar som man fick dålig eller ingen alls valuta för.

Idag beslöt alltså en extrastämma med 135 röstberättigade att stämma sex styrelseledamöter från 2016, inklusive den så kallade HSB-ledamoten i styrelsen, det är oklart hur mycket pengar som det faktiskt kan ge, men stämman ville ändå markera på det här viset.

HSB`s förbundsordförande Anders Lago påpekar att det skedde är unikt.

– Vi har haft bostadsrättsföreningar i Sverige i hundra år och det här är det enda kända fallet på den här nivån. Jag välkomnar stämningen, säger han. 

– Vi från HSB tycker att det är utmärkt att föreningen tagit det här beslutet att stämma den tidigare styrelsen så att man verkligen går till botten med de här frågorna.

Anders Lago tycker inte att det skedda i Malmö ska avskräcka människor från att ställa upp i en styrelse, men anser att det finns mycket att lära. 

 – Vi har ju kontrollsystem när det gäller utbetalningar, men vill man vara bedräglig så går det oftast.

 – Nu skärper vi våra rutiner och inför en visselblåsarfunktion. Vi ansvarar för utbetalningarna av pengar från Ida och andra föreningar, men det är styrelsen och de som attesterar räkningarna som är juridiskt ansvariga, sammanfattar Anders Lago.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista