Peter Eriksson.

Språkrör kritiseras för samtal till polisen

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson får skarp kritik och anklagas för brott mot grundlagen efter att han försökt påverka polisen att skjuta upp avvisningen av en flyktingfamilj.

Peter Eriksson ringde en polis för att be dem avvakta med avvisningen i väntan på den överenskommelse som ska ge gömda flyktingar möjlighet att få en ny prövning.

Själv såg Peter Eriksson inget fel i att han ringde chefen för gränspolisen i Gävleborg och vädjade om att han skulle stoppa avvisningen i väntan på den nya lagen.

– Det är ju rimligt att man tar en humanitär aspekt på de här frågorna, när det bara är några veckor kvar till att det kanske blir ett beslut där de här familjerna får stanna. Jag tyckte att det var rimligt att framföra en sådan synpunkt. Jag är ju varken kung eller minister så att jag har ingen annan möjlighet, säger Peter Eriksson.

Brott mot grundlagen
Men enligt statsvetaren Olof Petersson har Peter Eriksson brutit mot grundlagen som är mycket klar på den här punkten.

– Ingen, inte riksdagen och inte regeringen får lägga sig i hur en myndighet beslutar i enskilt fall,

Varför är det så viktigt?

– Det har med hela den konstitutionella grunden för demokratin att göra, att man har en arbetsfördelning och maktdelning inom den offentliga makten. Och det inte minst för att man i efterhand ska kunna utkräva ansvar.

Olämpligt vända sig till en polis
Rikspolischefen Stefan Strömberg skriver i en kommentar att Peter Eriksson är välkommen till honom om han har synpunkter, men att det är olämpligt att en riksdagsledamot vänder sig direkt till en enskild polisman.

De politiska partierna från höger till vänster är också kritiska. Vänsterpartiets Ulla Hoffmann säger att demokratin förutsätter att politiker inte gör som Peter Eriksson nu gjort.

– Det skulle vara förskräckligt om det var på det viset att en riksdagsledamot kan ringa upp och ändra på beslut. Och det är gjort så för att vi ska skydda just demokratin.

Humanitära skäl hjälper inte
Johan Pehrson, folkpartiet, ordförande i justitieutskottet säger att Peter Eriksson agerat direkt olämpligt även om det fanns starka humanitära skäl bakom påtryckningen.

– Man kan inte rycka ut de möjligtvis, behjärtansvärda fallen och säga att där är det okej att agera på ett visst sätt. Låt oss säga att Peter Eriksson har synpunkter på hur polisen ska jaga bankrånare nästa gång, det är ju direkt olämpligt.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".