Stor risk för elbrist i vinter

Det finns risk att delar av Sverige tvingas släckas ner i vinter. Den varningen utfärdas av energibranschen och de får delvis stöd av regeringens egen budgetproposition.

Ännu är det varm brittsommar och länge till snön knarrar under fötterna, men energibranschen har redan börjat oroa sig inför vintern.

Svensk Energis vd Bo Källstrand varnar för vad som kan hända.

– Vi har en mycket ansträngd situation inför vintern och det är risk för bortkoppling i delar av landet om det skulle bli något kallare än man har räknat med, alternativt fel på någon enhet.

Regeringen varnar
Även regeringen höjer en varningsflagg. I budgetpropositionen står att ”Trots att nivån i vattenmagasinen återgått till normal nivå finns på några års sikt risk för en ansträngd effekt- och energisituation.”

Regeringen bygger sin analys på Svenska kraftnäts bedömning att Sverige bara med nöd och näppe klarar en extrem situation med en så kall vinter som kommer var tionde år.

Buffert till vintern
Problemet är inte mängden energi, utan effekten – det vill säga att mycket av energin produceras i vattenkraften i norra Sverige men har svårt att nå hela södra Sverige, särskilt efter att Barsebäck stängde.

Regeringen har också bett Svenska Kraftnät att handla upp en buffert till vintern och det tror samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin kommer räcka.

– Till vintern är både min och Svenska kraftnäts bedömning att med den här effektreserven som man nu handlar upp inför vintern, så klarar vi det även om det skulle bli en exceptionellt kall vinter, säger hon.

– Men på längre sikt så är det viktigt att vi tillför ny produktion och hushållar noga med den el vi har. Och många inom branschen driver ju snarare det här som ett exempel på att stängningen av Barsebäck var onödig. Det är ju snarare en politisk debatt tycker jag, än en rejäl debatt om hur effektsituationen ser ut i Sverige.

Svensk energi kritiskt
Men Bo Källstrand på Svensk energi är kritisk till Sahlins resonemang. Han har skrivit ett brev till Sahlin för att få henne uppmärksam på problemet.

Marginalerna är för små tycker han – det räcker med att något av kraftverken inte kan gå med full effekt eller att importen blir mindre än man räknat med, så tvingas Sverige släckas ned. Det har inget alls att göra med stängningen av Barsebäck säger han.

– Det är ju riktigt att en faktor som har förvärrat det hela är stängningen av Barsebäck, men det är inte den frågan vi diskuterar, utan vi beskriver en situation som kan bli verklighet med ganska stor sannolikhet i vinter.

– Vi tycker att det vore klokt att börja fundera över och planera för vilka åtgärder som ska vidtas för att i första hand slippa och i andra hand parera situationen. Det vore oansvarigt att inte göra det i det här läget, säger Bo Källstrand.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".