Den officiella loggan för fotbolls-VM 2006.

Biljettkaos hotar inför fotbolls-VM

De svenska supportrar som vill åka till Tyskland för fotbolls-VM nästa år riskerar att hamna i ett biljettkaos. Det internationella fotbollförbundet Fifa har beslutat att Sverige bara kommer att få runt 3 000 biljetter till Sveriges matcher.

När Zlatan klackade in kvitteringen mot Italien i EM förra sommaren hade 17 000 svenskar rest ned till Portugal för att se matchen på Dragão-stadion.

Men nästa sommar är risken stor att betydligt färre svenskar får plats på VM-arenorna.

Snål tilldelning av biljetter
Det internationella fotbollförbundet Fifa har beslutat att Sverige bara kommer att få runt 3 000 biljetter till Sveriges matcher. Det är klart mindre än hälften av det antal som svenskarna fick i EM.

Generalsekreteraren på Svenska fotbollförbundet, Sune Hellströmer, tycker att det är alldeles för snålt tilltaget.

– Det kommer knappast att räcka för att möta efterfrågan.

Landslagets popularitet samtidigt som att det är lätt för svenskar att åka till Tyskland gör att biljettjakten kommer vara tuffare än någonsin nästa år.

Svarta börsen
Stefan Ålander är en riktig fotbollsfantast och har ofta på sig sin blågula landslagströja när Sverige spelar. Han är rädd att inte få tag i någon biljett och har därför börjat fundera på olika sätt för att få biljetter.

– Det kommer att vara oerhört nervöst. Enda alternativet att ta till om man inte är med bland de 3 000 är väl att vända sig till svarta börsen.

Hoppas på turen
Men de som inte vågar åka till Tyskland på chans måste vända sig till Svenska fotbollförbundet och hoppas på att ha tur.

De som vill ha biljetter till Sveriges matcher måste skicka in en intresseanmälan till det fotbollförbundet som räknar med att få in 30 000 – 40 000 ansökningar.

Förbundet har inte bestämt sig ännu hur det ska gå till väga men de senaste mästerskapen har det lottat ut vilka som ska få köpa. Trycket kommer att vara hårt för det är många som vill se en framgångsrik VM-sommar.

Anders Forsberg
anders.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".