Andreas Regnell, strategichef Vattenfall.
Andreas Regnell, strategichef Vattenfall. Foto: Suzanne Lesage.

Så vill industrin minska klimatutsläppen till noll

1:35 min

Att göra transportbranschen och den tunga industrin klimatneutral är möjligt till 2050, enligt en ny rapport.

Kostnaden för omställningen är kännbar.

– Men kostnaderna för klimatförändringar är oerhört mycket större, säger Andreas Regnell på Vattenfall.

Tung industri och transport står idag för omkring en tredjedel av de globala växthusutsläppen.

Men enligt en ny rapport är det möjligt för branscherna att nå ett nollutsläpp till mitten av seklet.

Det är Energy Transition Commission som står bakom rapporten – en organisation som finansieras av storbolag som Shell, BP och Vattenfall.

– Vi tror att man kan nå klimatneutralitet till 2050 i den utvecklade delen av världen och 2060 i utvecklingsländerna, säger Andreas Regnell, strategichef på Vattenfall.

Över 200 experter från bolag inom tung industri och transport har bidragit till rapporten.

Slutsatsen är att det är tekniskt möjligt att genomföra omställningen till ett nettoutsläpp på noll till en kostnad av 0,5 procent av globala BNP.

– Översätter man det i kronor så är det ett väldigt stort belopp men samtidigt ska man vara medveten om att ifall vi inte gör det så är kostnaderna för klimatförändringar oerhört mycket större, säger Andreas Regnell.

Omställningen är tänkt att ske genom att effektivisera tillverkning och transporter och öka återvinningen. Fossila produkter måste också bytas ut mot till exempel biomassa och el, vilket kommer innebära att elproduktionen måste öka kraftigt.

Flera av bolagen som finansierat studien står idag för stora utsläpp av växthusgaser. Vattenfall har till exempel sju kolkraftverk, men Andreas Regnell säger att målet är att bli klimatneutrala senast 2050.

– Vi har sagt att vi vill vara klimatneutrala inom en generation.

Några av de andra bolagen som varit med och finansierat studien är oljebolagen Shell och BP, hur ska de klara av omställningen?

– Om det är en utmaning för oss så är det en ännu större utmaning för dem. De har ett kassaflöde som de kan använda sig av för att investera sig in i nya verksamheter och på så sätt dra ner på den fossila delen av sin verksamhet.

Att nettoutsläppen blir noll innebär inte att utsläppen av koldioxid helt kommer försvinna. Men det ska inte vara större än att till exempel skogen klarar av att ta hand om koldioxiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista