Sju ministrar sparkas ur Rumäniens regering

2:06 min

I Rumänien har sju ministrar fått lämna regeringen i vad som ses som en ren utrensning från det styrande partiets sida.

De som fått avgå har tidigare krävt att det socialdemokratiska partiets ledare, Liviu Dragnea, ska lämna sin post efter två fällande domar - bland annat för maktmissbruk.

"De långa knivarnas dag". Så beskriver en rumänsk nyhetssajt gårdagens maratondebatt i det styrande socialdemokratiska partiet som slutade med att sju ministrar samt flera andra högt uppsatta partiföreträdare fick lämna sina uppdrag.

Bland de avsatta finns Rumäniens vice premiärminister, utvecklingsminister Paul Stanescu samt Bukarest borgmästare, Gabriela Firea, som visserligen sitter kvar som borgmästare men som har förlorat alla sina politiska uppdrag i det styrande socialdemokratiska partiet. "En ren hämnd", sa Firea själv.

De två hör till den grupp som tidigare den här hösten krävde partiledaren, Liviu Dragneas avgång. 2015 dömdes han till villkorligt fängelse för valfusk. I somras dömdes han till 3,5 års fängelse för maktmissbruk - en dom som har överklagats.

Domarna mot honom är anledningen till att han själv inte kan vara premiärminister. Men det är ändå en allmän uppfattning i Rumänien att det ändå är han som styr - inte sittande premiärminister Viorica Dancila.

I förra veckan kom EU-kommissionen med en mycket kritisk rapport där man anklagar Rumäniens regering för att, bland annat genom ny lagstiftning, ta allvarliga steg bort från arbetet mot korruption i landet.

Att komma tillrätta med den utbredda korruptionen var ett villkor för att låta Rumänien gå med i EU 2007. Samma dag röstade Europaparlamentet igenom en ickebindande resolution där man anklagar Rumänien för att hota rättsväsendets oberoende och kampen mot korruptionen.

Rumäniens regering har svarat att kritiken är ogrundad och hotat med att dra kommissionen inför EU-domstolen.

Vid årsskiftet tar Rumänien för första gången över som EU:s ordförandeland. I förra veckan sa Rumäniens president, Klaus Iohannis, att landets regering inte är mogen den uppgiften.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista