Trump fortsätter skydda saudiske kronprinsen

1:31 min

Donald Trump håller fast vid sin övertygelse om att det inte är klarlagt att Saudiarabiens kronprins ligger bakom mordet på Jamal Khashoggi.

Enligt amerikansk media har CIA slagit fast att den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman beordrade mordet på Jamal Khashoggi. Men den uppfattningen delas inte av Donald Trump som fortsatt öppet går emot sin egen underrättelsetjänst.

I ett skriftligt uttalande som börjar med orden ”america First!” är Trumpadministrationens prioriteringar tydliga.

”Kanske beordrade han [mordet på Khashoggi], kanske gjorde han det inte” skriver presidenten och intygar att USA fortsatt kommer att vara en trogen allierad till Saudiarabien.

Därtill upprepar Trump att USA:s affärsintressen med Saudiarabien är alltför värdefulla för att äventyras. ”Det vore dåraktigt” att säga upp vapenkontrakten med saudierna, hävdar presidenten.

I sitt uttalande ägnar Trump en stor del åt att skriva om Iran. En av Trumpadministrationens viktigaste utrikespolitiska prioriteringar är att begränsa Irans inflytande i Mellanöstern, och Trumpadministrationens strategi är djupt sammanlänkad med Saudiarabien och kronprins Mohammed bin Salman.

Trump har nu gjort det mer tydligt än någonsin tidigare att mordet på Jamal Khashoggi inte kommer rubba hans syn på vad som krävs för att uppfylla innebörden av uttrycket ”america First!”.