Nära hälften har farligt dålig kondition

1:44 min

Närmare hälften av alla yrkesverksamma svenskar har en hälsofarligt dålig kondition.

Det visar en studie av forskare från gymnastik och idrottshögskolan GIH. Forskaren Elin Ekblom Bak menar att det är vardagsmotionen som har försvunnit.

– Vi sitter framför våra skärmar, vi har ett mer stillasittande jobb, vi åker mer bil. All vardaglig aktivitet som kräver lite av kroppen har vi byggt bort.

46 procent av svenskar mellan 18 och 74 år har en kondition som räknas som hälsofarlig enligt studien. Undersökningen bygger på data från hälsoundersökningar som gjorts på arbetsplatser runt om i landet, där deltagarna fått träningscykla, och man har mätt syreupptagningsförmågan.

En dålig kondition leder till ökad risk för sjukdomar, till exempel hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.

– Studier har visat att de som har ett värde under det här har en signifikant ökad risk för vanligt förekommande folksjukdomar. Man lever kortare, mår sämre och presterar sämre i vardagen. Har du en kondition som gör att du inte orkar träna eller röra på dig i vardagen så blir det en ond spiral.

Nu behöver samhället agera för att få till en förändring, säger forskaren Elin Ekblom Bak.

– Vi behöver bygga om vår miljö så att den är mer aktiv. Vi måste skapa en norm kring att vara mer aktiva. Gör skolan till en aktiv plats, främja en aktiv arbetsplats och en aktiv fritid.

Så definieras kondition

Konditionen, eller syreupptagningsförmågan, mäts i milliliter syre som kan tillföras varje kilogram kroppsvävnad per minut.

För att orka gå i rask takt i tio minuter utan att behöva vila bör syreupptagningsförmågan på strax under 30 milliliter.

Gränsen för hälsofarligt låg kondition är i studien satt till 32 milliliter per minut och kilo kroppsvikt.

Medelvärdet bland försökspersonerna har sjunkit från drygt 38 milliliter år 1995 till mindre än 34 milliliter 2018, en minskning med cirka 10 procent.

En vältränad motionär brukar ligga i spannet 40 till 50 milliliter.

En kvinnlig elitidrottare i en konditionskrävande sport, som längdskidåkaren Charlotte Kalla, ligger på över 70 milliliter. En manlig elitidrottare kan nå upp till 90 milliliter.

Källa: Elin Ekblom Bak

Så gjordes studien om kondition

Studien omfattar data från 354 277 yrkesverksamma svenskar i åldern 18 till 74 år. (Några har alltså fortsatt att arbeta efter 65.)

Gruppen representerar alla typer av yrken. Andelen kvinnor i studien är 44 procent.

Studien har genomförts vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) i Stockholm. Den baseras på data från Health Profile Institute (HPI).

Syftet med studien är att visa hur den vuxna befolkningens kondition förändrats över en längre tid.

Studien har publicerats i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.