Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Taxi Stockholm får använda kameror

Taxi Stockholm får använda övervakningskameror i sina bilar. Det beslutade kammarrätten i Stockholm på onsdagen. JK Göran Lambertz har sagt att kammarrättens beslut kan bli vägledande.
JK överklagade länsrättens beslut till kammarrätten med hänvisning till att kameror i taxibilarna skulle kränka passagerarnas integritet, men kammarrätten anser att taxiförarnas behov av skydd och brottförebyggande åtgärder väger tyngre än passagernas behov av integritetsskydd, och slår därmed fast länsrättens tidigare beslut. JK har också överklagat ett liknande beslut i länsrätten i Göteborg som gett även Taxi Göteborg rätt att filma sina passagerare. Där har ingen dom kommit ännu, men efter mordet på en taxichaufför i Sundsvall för drygt en vecka sedan sade JK att om kammarrätterna i både Göteborg och Stockholm tillåter övervakningskamerorna så kunde han finna anledning att ompröva motståndet mot kamerorna. - En anledning till att jag har överklagat är att det finns en dom från regeringsrätten som är två år gammal, där regeringsrätten sade nej till kameraövervakning i taxibilar. Nu handlar det om en övervakning som är litet mindre intensiv, och då har jag tyckt att man behöver ändå pröva frågan i domstolarna, men det är möjligt att den inte behöver prövas i regeringsrätten om två kammarrätter på ett övertygande sätt, enhälligt säger att de tycker att det här går an, säger JK Göran Lambertz. Domen i kammarrätten i Göteborg kommer först om några veckor, och om även Taxi Göteborg i det fallet får rätt att övervaka sina passagerare kan vi få finna oss i att bli fotograferade varje gång vi åker taxi, men Taxi Stockholms VD Ulf Gimbringer tycker inte att vår rätt till privatliv kränks så mycket; inget ljud får spelas in och bilderna kodas om och görs oläsliga och får bara avkodas om en polisanmälan gjorts.
Anders Kilander, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".