Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hela byar har dränkts i lera efter skyfall

Publicerat söndag 9 oktober 2005 kl 12.00
Kvinna i Panabaj i Guatemala.

I Centralamerika talas det nu om tusentals döda offer för de störtregn som följde i orkanen Stans spår. Värst drabbat är Guatemala, där chockade räddningsarbetare rapporterar om hela byar som dränkts under flera meter lager av lera.

Panabaj, en av de små indianbyarna på vulkansluttningarna ner mot den azurblå Atitlansjön, ett av Guatemalas mest uppskattade turistmål finns inte mer.

När räddningsmanskap nådde fram till byn var den täckt av ett tio meter tjockt lager av lera, jord som lösts upp av det ihärdiga regnet och vältrat ner över byn med obönhörlig kraft.

Det uppskattas att 1 400 av byns 3 000 invånare begravts under leran. Räddningsarbetet uppfattas som hopplöst och det har föreslagits att platsen ska lämnas åt sitt öde och helt enkelt utses till en massgrav.

Dränkts i lermassor
På andra sidan sjön, i staden Santiago Atitlan, beräknas 600 människor ha dött.

Och en bit därifrån, i närheten av den gamla huvudstaden Antigua, tycks byn San Marco Laguna också ha begravts. Räddningsarbetare där befarar att 1 000 människor kan ha dränkts av lermassorna.

Och i takt med att räddningsmanskap når fram till andra drabbade områden, stiger dödssiffrorna ytterligare timme för timme.

Omkring 100 000 människor bara i Guatemala har tvingats lämna sina hem och förstörelsen av infrastruktur som vägar och broar och inte minst skördar är oöverskådlig.

Tiotusentals har blivit hemlösa
I övriga Centralamerika och södra Mexico är dödssiffrorna, än så länge, mindre, men även där är förstörelsen omfattande, 10 000-tals människor har förlorat sina hem och många drabbade områden har ännu inte nåtts.

Senaste gången Centralamerika drabbades av en liknande katastrof var 1998, då orkanen Mitch krävde omkring 10 000 liv.

Året därpå dog nästan lika många när en tropisk regnstorm drog in över Venezuela.

Jorderosion
Mönstret är nästan alltid detsamma. Regnet gör att eroderade jordar förlorar fästet. Väldiga laviner av lera sätts i rörelse och dränker och kväver allt som finns i dess väg.

I de drabbade områdena är sorgen gränslös. Men där finns också vrede över att ingenting görs för att förhindra katastrofer som är så förutsägbara.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".