Polen backar i domartvist

1:08 min

I Polen föreslår det regerande Lag och rättvisa-partiet att de domare i Högsta domstolen som tvingats i pension, kan få återvända till sina arbeten.

Då en ny lag trädde i kraft i Polen i somras sänktes pensionsåldern för domare från 70 till 65 år. Det innebar att över 20 domare vid Högsta domstolen tvingades i pension.

Det väckte stort motstånd och till exempel chefen för Högsta domstolen vägrade stanna hemma från sitt arbete, trots att hon omfattades av den nya lagen.

EU har sett på förändringarna av det polska rättsväsendet med stor oro. I oktober beordrade EU-domstolen Polen att genast stoppa verkställandet av pensionslagen.

Idag står det klart att det regerande Lag och rättvisa-partiet genom ett lagförslag föreslår att de domare som tvingats i pension, ska få återvända till sina arbeten.

Det kan tolkas som att Polen är redo att backa i tvisten med EU. Relationen mellan EU och Polen har varit mycket ansträngd under en längre tid.

Den sänkta pensionsåldern är en del av en större förändring av det polska rättsväsendet. Enligt regeringen behövs den för att bland annat komma ifrån arvet från kommunisttiden, men enligt kritiker är det ett sätt att politisera rättsväsendet.

Dagens nyhet kommer samtidigt som en mutskandal skakar Polen: det handlar om mutanklagelser mot en högt uppsatt chef inom bankövervakningsmyndigheten.

Han tillsattes för ett par år sedan av Lag och rättvisa. Den utpekade chefen nekar till att ha begärt om muta av ägaren till två banker, men han valde ändå att avgå förra veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista