Italien fortsätter trotsa EU - riskerar böter

2:05 min

Italien riskerar dryga böter på grund budgetbråket med EU. Kommissionen föreslog i dag att starta en formell procedur mot landet.

– Siffrorna talar för sig själva, sa Valdis Dombrovskis, EU-kommissionär med ansvar för euron, på presskonferensen i Bryssel. 

Samtidigt meddelade han att kommissionen föreslår att en formell process startas mot Italien vilket kan leda till böter på upp till 0,2 procent av landet BNP – över 30 miljarder kronor.

Kommissionen köper inte de siffror som Italien lagt fram i sin budget för nästa år. Tillväxtsiffrorna är för optimistiska och underskottet kommer bli betydligt högre än de 2,4 procent som regeringen angett. 

Enligt kommissionen bryter landet mot EU:s budgetregler och tidigare gjorda överenskommelser.

Det är särskilt oroande med tanke på det ekonomiska läget i Italien där statsskulden uppgår till över 130 procent av BNP, tillväxten är måttlig och arbetslösheten över 10 procent.  

Enligt ekonomikommissionären Pierre Moscovici utgör budgeten som regeringen lagt fram en risk för landet.

– Budgeten utgör en risk för Italiens ekonomi, för dess företag, sparare och skattebetalare, sa Moscovici och tillade att ekonomiska problem i Italien kan leda till problem i hela euroområdet.

Men att kommissionen nu hotar med stora böter handlar inte bara om siffrorna i sig utan också om den italienska regeringens attityd.

Kommissionen har begärt att Italien tar fram en reviderad budget men regeringen i Rom har vägrat. Vallöften ska infrias, även om det innebär både höjda utgifter och sänkta skatter med växande underskott som följd. 

Frågan går nu över till EU:s finansministrar som ska avgöra om man ska gå vidare i processen. Tidigare har de, med undantag för den italienska ministern, delat kommissionens bedömning.

Samtidigt hoppas kommissionen att frågan ska lösas genom dialog. Premiärminister Guiseppe Conte ska äta middag med kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på lördag kväll. Underskott och skulder lär då stå på menyn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista