Fadimes pappa vägrade lämna namn

När Svea hovrätt började pröva mordet på Fadime Sahindal på onsdagen tog Fadimes pappa, den livstidsdömde Rahmi Sahindal, tillbaka sitt erkännande. Istället hävdade han att mördaren tvingat honom att ta på sig skulden men vägrade, trots hårda korsförhör av kammaråklagare Anne Sjöblom, att berätta vem mördaren är.
– Jag är beredd att dö, men kommer inte att berätta det för någon, sade Rahmi Sahindal genom en tolk och Anne Sjöblom invände ''men det måste du förstå att deu om du över huvud taget ska framstå som trovärdig i din berättelse så måste du ju tala om vem personen är''. – Nej, jag kan inte säga det, för mannen har hotat mig, svarade Rahmi Sahindal. Kammaråklagare Anne Sjöblom gjorde tidigt klart att hon inte gav mycket för Rahmi Sahindals nya berättelse, och stundtals hettade det till ordentligt i säkerhetssalen i Stockholm där rättegången hålls. – Var det så att du hade trott på vård och nu när du döms till fängelse så tar du tillbaka ditt erkännande? frågade Anne Sjöblom. – Det är så att mannen sade till mig att 'om du går till en läkare så kommer de skriva i ett utlåtande att du är sjuk', svarade Rahmi Sahindal. – Som du förstår så tror jag inte på din nya berättelse, sade Anne Sjöblom. Samma januarinatt som Fadime mördades erkände Rahmi Sahindal att han skjutit sin dotter till döds. Han gav upprepade gånger en detaljerad berättelse om hur det hade gått till, och två av Fadimes systrar och också hennes mamma som bevittnade mordet gav berättelsen stöd i förhören. Motivet till mordet var att Fadime hade träffat en svensk pojkvän, men på onsdagen ville Rahmi Sahindal inte alls kännas vid några motsättningar med den dotter som han i flera år hade kallat ''en hora'' och ''en skam för familjen''. Han sade att han hade varit arg när hon hade gått ut i massmedia och berättat om sin situation, men att den ilskan hade gått över.
Nina Odermalm Shei, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".