Kashmir på randen till krig

Indiens premiärminister Atal Behari Vajpayee sade på onsdagen till soldater alldeles vid gränsen mot Pakistan i norra Kashmir att tiden nu har kommit för ett avgörande slag. Vajpayees uttalande kom samtidigt som spänningen stigit ytterligare mellan Indien och Pakistan efter mordet på en ledande muslimsk politiker i den indiska delstaten.
Låt oss arbeta för seger. Var beredd på att offra er. Låt ingen tro att vi är beredda att tåla vad som helst, sade Vajpayee. Den indiske premiärministern sade inte direkt att ett krig mot Pakistan nu är nära förestående, men hans kommentarer, mot bakgrund av att runt en miljon soldater nu dragits samman längs båda sidor av gränsen, tolkas här som att ett krig kan vara nära. Indien säger att Pakistan fortsätter att skicka in terrorister in Indien för att hjälpa separatister i Kashmir. Pakistan förnekar anklagelsen och säger att man inte har någon kontroll över de islamiska grupper likt den som i förra veckan tros ha genomfört en självmordsattack i Kashmir som dödade 34 människor varav många kvinnor och barn. Efter mordet på tisdagen på Abdul Ghani Lone, en måttfull islamisk ledare som förespråkade dialog md Indien, har spänningen stigit ytterligare i Kashmir. Här i Srinagar, Kashmirs huvudstad där Lone ska begravas på onsdagen, är indiska säkerhetsstyrkor nu i högsta beredskap eftersom man fruktar oroligheter. Många kashmirier tror att ett krig mellan Indien och Pakistan nu inte bara är oundvikligt utan också nära förestående. Tygförsäljaren Aftab Khan sa att han tror att det blir krig inom två veckor.
Nils Horner, SR:s utsände i Srinagar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".