Val utan vänsterpartiet i Uddevalla

Vänsterpartiet i Uddevalla ställer inte upp i kommunalvalet i Uddevalla nästa år, beslutade lokalavdelningen vid ett medlemsmöte på söndagen. I stället bjuder vänsterpartiet in miljöpartister, partilösa och avhoppade vänsterpartister till en gemensam lista till kommunalvalet.

– Det är ett sätt att få behålla både oss som är verksamma i vänsterpartiet i dag och vill fortsätta vara vänsterpartister och fånga in de grupper som har valt att lämna partiet och nya krafter in i det politiska arbetet i Uddevalla, säger Katarina Hansson, ordförande för vänsterpartiet i Uddevalla.

Starkt fäste
I Uddevalla har vänsterpartiet ett av sina starkaste fästen, partiet fick 14 procent av rösterna i förra valet. Sen dess har flera vänsterpartister har lämnat partiet, bland dem kommunalrådet Ewy Gahnström. Men nu tänker hon kandidera på den nya vänsterlistan tillsammans med sina tidigare partikamrater.

– Vi ser ju att förtroendet för de politiska partierna minskar och det här kan vara ett sätt för människor att se att även de politiska partierna är villiga att öppna upp och jag ser det också som en utvidgning av demokratin, säger Ewy Gahnström.

Valallians
En valallians kallar vänsterpartiets ordförande i Uddevalla Katarina Hansson den gemensamma listan till kommunvalet. Och förutom vänsterpartister och före detta vänsterpartister bjuds även miljöpartiet in. Men även andra personer kan vara med, säger Katarina Hansson.

– Jag ser också andra personer som verkar för Uddevalla i dag på olika sätt, inom kulturlivet, inom idrotten och sådant, människor som kanske inte vill ha en partistämpel på sig.

Och vänsterpartistiska komunfullmäktigeledamoten Kjell Grönlund tror att det finns mycket att vinna på att skapa en lista som inte är knuten till vänsterpartiet.

– Vi har en tro på att majoriteten av väljarna i vänsterpartiet, även på riksplanet, ligger mera i linje med en sådan politik som vi för här lokalt i Uddevalla än vissa kongressbeslut på senaste partikongressen, säger Kjell Grönlund, vänsterpartist i Uddevalla.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".