Insats vid skogsbrand försenades efter kommunikationsmiss

2:47 min

Brandbekämpningen vid en av sommarens största skogsbränder kan ha försenats med uppemot ett dygn till följd av en kommunikationsmiss. Det visar Ekots och P4 Gävleborgs granskning.

Det handlar om branden i Enskogen i Ljusdals kommun som enligt räddningstjänsten upptäcktes måndagen den 16 juli.

Men redan dagen innan var en släckningshelikopter och släckte i Enskogen, enligt uppgifter från flera personer som Ekot och P4 Gävleborg har talat med.

Jenny Strandberg låg och solade vid Ljusnans norra strandkant när helikoptern kom flygandes mot henne.

– Rätt vad det var så kom helikoptern och gick ned framför näsan på oss, hämtade vatten och åkte sen norrut, inte mot branden i Ängra som vi hade söder om oss utan norrut mot Enskogen.

Det var på lördagen den 14 juli som de två första larmen kom in om skogsbränder i Ljusdals kommun. Efter blixtnedslag i Ängra och på Nötberget.

Två dagar senare, på måndagen den 16 juli, upptäcker räddningstjänsten ytterligare en skogsbrand i området, den gången i närheten av byn Enskogen.

Läget är då kritiskt och man fattar genast beslut om att evakuera de boende, berättar Kenneth Eriksson som är insatsledare på Ljusdals räddningstjänst.

– Jag åker upp med polishelikoptern och ser då att branden sprider sig okontrollerat, så vi får göra en panikutrymning, säger Kenneth Eriksson.

Men Ekot och P4 Gävleborgs granskning pekar på att det brann intill Enskogen redan ett dygn innan och att information om branden kan ha fallit mellan stolarna hos räddningsinsatsen.

Vi har talat med fem personer som sett hur en släckningshelikopter redan under söndagen upprepade gånger hämtat vatten och flugit in på den sidan av Ljusnan där Enskogen ligger. Långt ifrån de andra skogsbränderna i området. Uppgifter som även styrks av bilder och av en mobilfilm vi tagit del av.

Tomas Lindkvist var och husvagnscampade med sin familj lite längre bort utmed Ljusnans norra strandkant. När han får syn på helikoptern anar han oråd och sätter sig i bilen och åker efter den.

– Först ser jag den inte, men när jag är på väg ner igen så får jag syn på helikoptern. Jag ser då 150-200 meter in i från vägen när han släpper vattnet, så vi ser verkligen att vattnet åker ner, säger Tomas Lindkvist.

Ingen larmade SOS, personerna vi talat med antog att helikoptern skickats dit av räddningstjänsten. Två av dem berättar dessutom att helikopterpiloten gick ner och sa till dem att branden var larmad och att räddningstjänsten var på väg. En av dem som hörde det är Lars Skyttner.

– Varför ska jag ringa dit när helikopterpiloten säger att räddningstjänsten är larmad, det finns det ingen anledning till.

Men på Ljusdals räddningstjänst säger man att man inte fick kännedom om att helikoptern släckte i närheten av Enskogen redan på söndagen.

– Det hade ju varit värdefull information, då hade vi kanske inte haft den här branden heller, då hade vi ju skickat dit resurser, säger Kenneth Eriksson.

Men ni säger att ni hade en helikopter den aktuella dagen och den ska ha släckt där i en timme, hur kan det komma sig om ni inte fick kännedom om branden där och då?

– För det första så var det väldigt hektiskt på platsen vid den där tiden, allting var ju okontrollerat för oss också. Och det här är ju ett ganska stort område, man har ju inte kontroll på var helikoptern är hela tiden.

Helikopterpiloten, som Ljusdals räddningstjänst hyrde in från ett privat företag, vill inte intervjuas, men säger att han informerade räddningstjänsten om att han släckt i Enskogen under söndagseftermiddagen. Men att det nu i efterhand verkar som att informationen missuppfattats eller fallit mellan stolarna, förmodligen till följd av att situationen där och då var kaotisk.

Totalt brann mer än 9 tusen hektar skog och mark i Ljusdals kommun, varav ungefär hälften just i området kring Enskogen.

Peter Nystedt är högsta chef för räddningstjänsten i Ljusdal. Han säger att man inväntar att en oberoende utredning ska klarlägga vad som hände.

– Det har blivit en kommunikationsmiss.

Och ni som är ansvariga för den här insatsen, faller inte det här ansvaret tillbaka även på er?

– Nej det tycker jag inte för han har gjort det här på eget initiativ, han har inte fått något uppdrag av oss.

Så även fast ni är ytterst ansvariga för insatsen så känner ni inget ansvar?

– Nä för vi kände ju inte till det han hade agerat i så det tycker jag inte att vi har något ansvar i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista