MSB om informationsmissen: Viktigt med större ledningsfunktioner för mindre kommuner

3:04 min

En informationsmiss kan ha försenat släckningsarbetet vid en av sommarens största bränder med upp till ett dygn. MSB menar att liknande missar kan undvikas.

Enligt räddningstjänsten var det måndagen den 16 juli man upptäckte branden i Enskogen i Ljusdals kommun, en av sommarens största skogsbränder.

Men en granskning gjord av Ekot och P4 Gävleborg pekar på att släckningshelikoptrar var på plats över ett dygn innan dess, vilket skulle betyda att information om branden kan ha fallit mellan stolarna hos räddningsinsatserna.

Anneli Bergholm-Söder är chef på operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Hon säger att hon inte kan kommentera fallet i Enskogen, men säger att myndigheten utrett sommarens insatser och hon betonar vikten av att snabbt kunna "skala upp ledningsstrukturer" när det behövs större insatser.

– Det är viktigt att ha en tillräckligt stor ledningsfunktion för att kunna ta emot information och få en bra lägesbild, och att kunna vidta riktiga åtgärder.

Något som är extra viktigt när räddningstjänsterna är av mindre storlek.

– Många räddningstjänster är små, och räddningstjänstutredningen säger att man måste bygga större ledningsfunktioner som är igång hela tiden.

Om en liknande situation som i somras återkommer så har MSB vidtagit egna åtgärder, exempelvis det hon kallar en "inriktning- och prioriteringsfunktion" inom myndigheten.

– När det blir större insatser så att man inom länen kan hantera det och man behöver ta internationell hjälp kommer det att hjälpa, säger Anneli Bergholm-Söder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista