Ramberg: Helgens möten kan bli en vändpunkt

2:15 min

De närmaste dagarna kommer att avgöra om Stefan Löfven får fortsätta som statsminister.

Helgens diskussioner inom Centern och Liberalerna kan bli en vändpunkt, säger Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Annie Lööfs försök att diskutera politik med S och MP stupade bland annat på att Socialdemokraterna inte ville förhandla innan de vet att de kommer att få regera. Socialdemokraterna inser att de behöver göra stora politiska eftergifter men har inget intresse att visa sina kort innan de vet att det kan leda till fortsatt styre.

Men om Centern och Liberalerna nu – efter Annie Lööfs avbrutna försök – drar slutsatsen att de måste rucka på sina positioner och öppna för att släppa fram en S-ledd regering blir det fart på de politiska förhandlingarna.

En Löfvenledd regering skulle behöva fyra partier för att få igenom sin politik; förutom Centern måste Stefan Löfven också knyta till sig Liberalerna och Miljöpartiet. De kan antingen sitta i eller samarbeta med en S-regering. Om inte alla fyra är med blir en S-regering beroende av Vänsterpartiet. Eftersom Annie Lööf betonat att V inte ska ha något inflytande blir Liberalernas inställning viktig.

Därför riktas blickarna nu mot Liberalerna där en grupp – bland annat Skåneliberalerna – motsätter sig tanken på samarbete med S. Partiet utsätts också för tryck från moderater och näringslivsfolk.

Talman Andreas Norlén vill gärna se en statsminister före budgetomröstningen den 12 december. Också Socialdemokraterna ser internt 12 december som en deadline för att få till en regering. Det betyder inte att alla politiska kompromisser behöver vara klara så snabbt, det kan räcka med en princip-överenskommelse som sen kan förhandlas på djupet.  

Om en sådan principuppgörelse förhandlas fram kan partierna sammankalla sina beslutande organ för att slutgiltigt ta ställning till förslaget. 

Skulle Centern och/eller Liberalerna däremot avvisa en S-lösning på sina möten i helgen ökar risken för ett extra val. Alternativet att gå tillbaka till Ulf Kristerssons erbjudande är mindre sannolikt. Har man en gång sagt att den liberala demokratins framtid står på spel framstår det som mindre ärofyllt att ändra sig av rädsla för ett extra val.

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista