Uppgifter: Preems ägare Al-Amoudi lever

1:37 min

Svenska oljekoncernen Preems ägare Mohammed Al-Amoudi har nu varit frihetsberövad i över ett år i Saudiarabien. Men enligt uppgifter till Ekot från flera olika källor, så lever Al-Amoudi. Han är frihetsberövad men sitter inte i fängelse. En nära släkting uppges besöka honom regelbundet .

Det var den 4 november i fjol som Saudiarabiens kronprins samlade landets rikaste affärsmän på hotell Ritz-Carlton Riyad och anklagade dem för korruption.

De flesta tvingades att lämna över stora delar av sin förmögenhet för att bli fria, men Mohammed Al-Amoudi vägrade betala och fördes till ett fängelse. Sedan dess är det tyst om Al-Amoudi, säger den saudiske människorättsaktivisten Yahiya Assiri.

Från hotell Ritz-Carlton tog de honom till Al-Hayer fängelset i Riyad. Det är ett fängelse för politiska fångar, där råder hård disciplin och tortyr förekommer, Vad som hänt därefter är osäkert, säger Yahiya Assiri på besök i Stockholm influgen från London.

Mohammed Al-Amoudi är en av de största utländska investerarna i Sverige, han äger oljebolaget Preem och deläger konglomeratet Midroc, som har tusentals anställda i Sverige. Just nu står Preem inför miljardinvesteringar i ny raffinaderikapacitet i Lysekil. För långivarna 'är det avgörande hur ägarskapet ser ut.
Enligt Preem är det inget problem, Al-Amoudi företräds nu av en bror på styrelsemötena, brodern har en fullmakt som tecknades innan Al-Amoudi greps.

I våras sa Etiopiens premiärminister efter ett möte med den saudiske kungen, att Al-Amoudi, som har både ett saudiskt och etiopiskt medborgarskap, skulle friges inom kort. Men så skedde inte, och personer nära Al-Amoudi beskriver läget som ovisst. Mordet på journalisten Jamal Khassoggi har skapat osäkerhet och förändringar i leden närmast den unge och styrande kronprinsen Mohammed Bin Salman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista