Gravöppning upprör

På onsdagen inleddes arbetet med att öppna Birger Jarls grav vid klosterkyrkan i Varnhem. Men gravöppningen upprör många varnhemsbor.
Det på tisdagen som länsstyrelsen beslutade att graven ska öppnas. Anledningen är att man vill ta reda på om det verkligen är Birger Jarl, hans son och andra hustru som ligger där. Den allmänna uppfattningen idag är att ett av skeletten i graven framför altaret inne i Varnhemsklosterkyrkan är det efter den som anses vara Stockholms grundare. Birger Jarl, som dog 1266. De andra två skeletten i graven skulle i så fall vara Jarls andra hustru, den danska drottningen Metchild av Holstein och Birger Jarls son hertig Erik Birgersson. Men det finns tveksamheter. Bland annat om det verkligen ligger en kvinna i graven och skelettens ålder. Ansökan om att få öppna graven kommer från Västergötlands Museum och ett tv-bolag. Länsstyrelsens beslut om att öppna graven har väckt starka känslor hos varnhemsborna och många känner sig överkörda.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".