Moderaternas EU-parlamentariker Anna Corazza Bildt kommenterar att hon inte blev vald på M:s EU-lista under en pressträff i Sverige-huset.
Moderaternas EU-parlamentariker Anna Corazza Bildt kommenterar att hon inte blev vald på M:s EU-lista under en pressträff i Sverige-huset. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Corazza Bildt ser ingen framtid i M

2:10 min

Anna-Maria Corazza Bildt lämnar Moderaterna när hennes mandatperiod i EU-parlamentet löper ut till sommaren.
Detta eftersom hon petades från valsedeln när partiet nyligen valde ut sina kandidater till EU-parlamentsvalet nästa år.

Nu säger Anna-Maria Corazza Bildt att Moderaterna inte gav henne något alternativ.

– Moderaterna har sparkat ut mig och jag drar konsekvenserna av det. Efter att jag har gjort allt jag kan för att leva upp till det mandat jag har så ser jag ingen framtid för mig inom Moderaterna.

Vad är det du är mest kritisk till?

– Att ingen har gett mig besked. Ingen har pratat med mig. Man har pratat bakom min rygg och med media. När jag har frågat har nomineringskommitténs ordförande vägrat att ge besked. Det här är sovjetiskt.

Anna-Maria Corazza Bildt vill se en utredning av hur nomineringsprocessen har gått till. Förutom bristen på kommunikation är det mycket annat som Corazza Bildts anhängare har ifrågasatt.

Att det var Tomas Tobé som blev toppnamn på listan är en sak, men Corazza Bildt fick inte heller andra, tredje, fjärde eller femteplatsen. Hon fanns helt enkelt inte med alls bland de 32 namnen på listan och därför kan hon inte ens kryssas in i parlamentet.

I förra EU-valet fick Corazza Bildt 86 000 personkryss och hon säger att många nu uppmanar henne att ställa upp i EU-valet i maj ändå. Kanske för ett annat parti. Men om det vill Corazza Bildt inte lämna besked idag.

– Jag har en framtid. Jag har erfarenhet, kunskap, kompetens, nätverk och väldigt starkt stöd bland svenska folket och Moderaterna, så det är för tidigt att säga.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer säger i en skriftlig kommentar till TT, angående Corazza Bildts hårda kritik mot nomineringsprocessen, att processen, som alltid, kommer att utvärderas. Också kritiska synpunkter på den ska "självklart prövas".

Strömmer hoppas att hennes flaggning för att lämna partiet när uppdraget i EU-parlamentet går ut till sommaren inte omsätts i praktiken.

"Jag hoppas att Anna Maria Corazza Bildt när det kommer till kritan vill vara kvar i Moderaterna även efter sommaren. Det finns många sammanhang där hennes omfattande kompetens och erfarenhet behövs. Hon betyder mycket för både Moderaterna och många människor utanför partiet", skriver Strömmer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista