Klimatforskare: Haven kommer breda ut sig

2:11 min

Även om den globala uppvärmningen begränsas till 1,5 grads temperaturökning, kommer havsnivåerna fortsätta att stiga under lång tid framöver menar forskare.

Hur snabbt vi lyckas bromsa medeltemperaturhöjningen nu blir avgörande för hur dramatiska konsekvenser långt fram i tiden. Det menar klimatforskaren Alexander Nauels, med inriktning på havsnivåerna, vid tankesmedjan Climate Analytics i Berlin.

– För varje femårsperiod som vi dröjer med att minska utsläppen av växthusgaser, kommer medelhavsnivån att stiga med ytterligare 20 centimeter. 

I en studie som han gjort med kollegor hävdar de att de för första gången kan visa på sambanden mellan vårt agerande idag och konsekvenserna på väldigt lång sikt.

– Havsnivåstegringen är en mycket trögare process och tar längre tid att hejda än den globala uppvärmningen. Därför kommer haven att fortsätta breda ut sig också efter att utsläppen av växthusgaser har minskat, säger Alexander Nauels.

Till år 2300 kommer medelhavsnivån stiga med minst en meter enligt Nauels, förmodligen mer. Det är en abstrakt tidsrymd men avgörs av hur vi agerar konkret idag, förklarar han på en klimatkonferens på ön Langeoog utanför den tyska Nordsjökusten.

Där märker man redan idag effekterna av klimatförändringarna. Den stora oron är dricksvattenförsörjningen som hotas både av salt havsvatten som trycker på när havet stiger och det massiva regnandet.

– På senare år har vi märkt att det regnar mer och under längre perioder, säger Maike Recktenwald. Hon bedriver turistverksamhet på ön där hennes familj har levt i fyra generationer.

– De är en av tio familjer i olika länder som har stämt EU för att med för lågt satta klimatmål inte värna om medborgarnas grundläggande rättigheter, säger Alexander Nauels.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista