Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och partiets rättspolitiska talesperson Tomas Tobé presenterar trygghetspaket ur partiets budgetmotion
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och partiets rättspolitiska talesperson Tomas Tobé presenterar trygghetspaket ur partiets budgetmotion Foto: Christine Olsson/TT

Högre polislöner i Moderaternas budget

2:20 min

Moderaterna föreslår att nästan 2 miljarder satsas på polisen och rättsväsendet nästa år. Det kommer i partiets budgetmotion som presenteras i detalj om några dagar.

– Det krävs uppenbart mer resurser till polisen så att man kan utföra sitt uppdrag, säger moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

– Vi har en ökad kriminalitet, gängskjutningar, sexualbrott där man inte har tillräckligt med resurser. Poliserna behöver bli fler, men behöver också mer pengar, säger hon.

I regeringens övergångsbudget för nästa år finns inga pengar till extra satsningar på polisen eller andra områden inom rättsväsendet. Moderaterna vill satsa nästan 2 miljarder.

500 miljoner ska gå till fler poliser - 720 miljoner ska täcka neddragningar som principerna för övergångsbudgeten skapar.

Moderaterna vill också lägga 360 miljoner som ett extra lönelyft för att göra polisyrket attraktivare. Ungefär 1000 kronor per polis och månad om pengarna fördelas på alla. Men arbetsgivarna bestämmer själva vilka som ska få och hur mycket.

Det här är steg 1 i en lönesatsning med målet 3000 i månaden i snitt.

Andra satsningar i budgetmotionen handlar om att polisutbildningen ska betalas av staten och att poliserna ska få studieskulderna avskrivna- det blir 200 miljoner till nationellt forensiskt centrum och mellan 75 och 130 miljoner var till åklagarmyndigheten, domstolarna och kriminalvården.

Elisabeth Svantesson önskar att budgetmotionen går igenom i riksdagen.

– Jag hoppas verkligen det, för polisen behöver pengar här och nu. Vi kan inte vänta till vi får en ny regering, det kan ju dröja en och två och tre månader till, säger Elisabeth Svantesson.

Sedan kommen en ny regering som kanske ändrar det här nästa år. Hur ska man se det här?

– Jag hoppas verkligen att fler än vi inser att polisen behöver mer resurser. Det är en väldigt väldigt viktig uppgift för staten att skydda sina medborgare, säger Elisabeth Svantesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista