Insight Mars rymden
Insights första bild från mars (till vänster), och en kopia av rymdsonden. Foto: NASA, FREDERIC J. BROWN

Nasas rymdsond har landat på Mars

1:47 min

Rymdsonden Insight har landat på planeten Mars yta, enligt Nasa:s sändning från kontrollrummet i Los Angeles.

Sonden ska undersöka planetens inre och därmed likheter med jorden, men också förutsättningar för liv.  

Den gick in i Mars tunna atmosfär i hastighet på 19000 kilometer i timmen, och på mindre än sju minuter sänktes hastigheten till några meter i sekunden vid landningen.

Sanna Alwmark forskar på Mars geologi vid Lunds universitet och är glad att den ovissa landningen gick bra.

– Tycker det var superhäftigt. Vi vet att den lever men nu är jag jättenyfiken på att få veta om alla instrument på sonden har klarat sig och fungerar, säger Sanna Alwmark.

Sonden ska nu under två år mäta skalv på Mars men också temperaturen nere i marken för att se hur planeten är utformad inuti. Det kan öka kunskapen om Mars uppbyggnad och men också om andra steniga planeter som jorden och Venus. 

– De här bergarterna som bildades när jorden var ung är ju förstörda på grund av att jorden lever. Men på mars finns allt bevarat på grund av att planeten inte har varit lika aktiv, säger Sanna  Alwmark forskar på Mars geologi vid Lunds universitet.

Om forskarna hittar rätt spår kan undersökningarna förhoppningsvis öka kunskaperna om hur liv uppkommit på stenplaneterna.

– Man kan säga att jorden själv har ätit upp pusselbitarna till svaret om hur livet uppstod. Men de här pusselbitarna kanske finns bevarade på Mars, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista