Bush inleder veckolång resa i Europa

På onsdagskvällen kommer USA:s president George Bush till Tyskland som första anhalt på sin veckolånga Europaresa. Bush främsta mål är att samla de viktigaste bundsförvanterna i den fortsatta kampen mot terrorismen.
Efter den 11 september myntade Tysklands socialdemokratiske förbundskansler Gerard Schröder uttrycket "oinskränkt solidaritet med USA", men president Bush får nu in på huden känna att det har gått lång tid sedan 11 september. I Berlin pågår det sedan tisdagen konstant demonstrationer och möten mot Bush besök. Upp till 100 000 människor räknar man med kommer att delta. Samtidigt blir det också svårare med den politiska oinskränkta solidariteten i Tyskland. Socialdemokraternas koalitionpartners i regeringen De gröna ändrade snabbt Schröders uttryck till kritisk solidaritet. Man har hittills inte visat mycket av kritiken men nu lagom till Bush besök mobiliserar vänsterflygeln inom De gröna och de är också medarrangörer i flera protest marscher. På torsdagen ska president Bush som första amerikanska president tala i den tyska förbundsdagen. Temat kommer att vara den gemensamma kampen mot terrorismen. Bush har i tv-intervjuer inför besöket uttalat sig försiktigt om eventuella kommande insatser mot Irak eller andra länder. Han har nöjt sig med att poängtera att något måste göras, och som lugnande budskap: USA behöver sin allierade i kampen, men i Tyskland är många tveksamma till hur mycket denna försäkran kommer från hjärtat - ett eventuellt militärt ingripande mot Saddam Hussein skulle i alla fall vara mer än vad den rödgröna regeringen i Tyskland skulle klara av inom den oinskränkta solidariteten. Samtidigt höjs nu också rösterna för att det inte får bli ett ensidigt besök. Det krävs att Schröder och utrikesminister Fischer tar upp kritiska frågor, som USA:s vägran att följa Kyotoprotokollet, USA:s - som många ser det - ensidiga stöd för Israel i Palestinakonflikten, de införda ståltullarna och också regeringen Bushs ovilja att stödja den internationella domstolen mot krigsförbrytelser. Redan på torsdagen reser Bush vidare till Ryssland där han tillsammans med president Vladimir Putin skall underteckna det nya nedrustningsavtalet och där också Nato-utvidgningen och Rysslands kommande roll är centrala teman. Efter Ryssland väntar Frankrike och Italien som värdländer i denna resa som i mycket ses som en amerikansk påminnelse om vikten av gemensam sak mot terrorismen.
Gunnar Bolin, SR:s korrespondent i Berlin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista