Federley kvar i Centerns EU-topp

2:26 min

Fredrick Federley föreslås bli kvar som förstanamn på Centerpartiets lista till EU-valet nästa år. Som andranamn på listan föreslås Abir Al-sahlani.

Hon gör därmed come back i politiken efter flera års frånvaro och hoppas kunna göra insatser för jämställdheten på arbetsmarknaden.

– Det är ju helt uppåt väggarna, tycker jag som svensk, att 47 procent av EUs kvinnor inte jobbar när de får barn.

Vad ska du göra åt det?

– Vi måste jobba med bättre politik och med att förändra attityder.

För fem år sedan stod Abir Al-sahlani i centrum för en biståndsskandal inom Centerpartiet. En betydande del av partiets bistånd gick till en organisation som leddes av Al-sahlanis pappa, men det fanns stora brister i redovisningen av de miljonbelopp som betalades ut.

En polisutredning följde mot Abir Al-sahlani som då var riksdagsledamot och hon tog time out från politiken, som det brukar kallas. Men hon friades från anklagelserna och nu är hon alltså tillbaka som andranamn på partiets lista.

Nummer tre på valsedeln är ett relativt okänt namn. 26-åriga Emma Wiesner är civilingengör med inriktning på energifrågor.

– Det är viktigt att komma ihåg att 72 procent av Europas energi fortfarande är fossil idag. I Sverige glömmer vi ofta bort det när vi pratar om klimatfrågan, att det finns otroligt mycket kvar att göra på EUs energisystem.
 
Det är inte Sverige du vill göra bättre, utan EU?

– Jag tror att Sverige kan vara en del där, när det gäller att göra EU bättre. Vi är en del av lösningen för hela EU.

Centerpartiet gjorde ett bra resultat i årets riksdagsval och hoppas på ännu större framgångar i EU-valet nästa år. Men än så länge är Fredrick Federley ensam EU-parlamentariker för partiet.

Själv tvekar han inte inför att fortsätta sitt engagemang i EU-politiken. Där kan man ofta göra större nytta än man kan göra här hemma, säger Fredrick Federley.

– Att vara en enskild riksdagsledamot i ett majoritetsunderlag är inte alltid så stimulerande i Sveriges Riksdag. Här däremot skriver du lagstiftning som omfattar 500 miljoner medborgare, om det går igenom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista