Löfven: En del krav kommer inte som en överraskning

2:32 min

Centerpartiet kan överväga att släppa fram Stefan Löfven som statsminister, men då måste Socialdemokraterna acceptera en lista på krav. Enligt Stefan Löfven kommer kraven inte som en överraskning. 

– Jag är förberedd, partiet är förberett, nu hoppas jag att processen går framåt, säger han.

– En del av de här områdena är ju som Annie Lööf säger ingen överraskning. Det är områden där Centerpartiet länge drivit sin politik och varit tydliga med vad man vill göra, men det återstår ändå för oss att analysera och se vad vi ska göra, säger Stefan Löfven (S).

Annie Lööf (C) presenterade några av sina krav under eftermiddagen på tisdagen. Hon betonade återigen vikten av att prata om sakpolitik.

– För att Centerpartiet ska släppa fram Stefan Löfven i en statsministeromröstning så krävs det att Socialdemokraterna är beredda till rejäla politiska eftergifter.

Bland de krav Lööf nämner finns följande:

  • Sänkta skatter på jobb och företag (bland annat kraftigt sänkta marginalskatter och sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag)
  • Liberalisera bostads- och arbetsmarknaden
  • Säkra valfriheten i välfärden
  • Frihets- och äganderättsreformer för landsbygden
  • En liberalare arbetsrätt, bland annat reformerade turordningsregler
  • Friare hyressättning
  • Lägre ingångslön för nyanlända

– Vill de att vi ska överväga att rösta gult till honom nästa vecka kommer han behöva godta de här förslagen, säger Annie Lööf.

Exakt hur kraven ser ut är inte känt än, och inte ens Stefan Löfven har sett dem än. Han kommer få se dem på nästa möte med Annie Lööf när hon överlämnar en lista till honom. 

Annie Lööf menar att det är klassisk centerpartistiska krav, och att det är politik som Stefan Löfven känt till länge. 

– S har ju velat samarbeta med oss partier i mitten i flera år och vår politik har ju inte varit hemlig. Nu är det läge för S att bekänna färg. Om man kan acceptera våra krav är vi beredda att överväga att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

När Stefan Löfven får frågan hur förberedd han är på de här kraven svarar han:

– Jag är förberedd, partiet är förberett, nu hoppas jag att processen går framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista