Jan Eliasson, FN
Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

Eliasson: Stor brist om uppgifterna stämmer

1:08 min

Efter avslöjandet i SVT:s Uppdrag granskning igår kväll om att FN ska ha mörkat uppgifter om Kongo-Kinshasas inblandning i mordet på FN-experten Zaida Catalán, kommenterar nu FN:s förre vice generalsekreterare Jan Eliasson uppgifterna.

Eliasson menar att den svenska regeringen nu måste gå till botten med hur fallet behandlats.

– För mig är det otroligt viktigt att man alltid står fast vid sanningen och att allt kommer fram, även om det är störande för det land där man har sin fredsbevarande operation.

SVT:s Uppdrag granskning publicerade i går, tillsammans med medier i flera andra länder, uppgifter från en läcka ur en hemlig FN-utredning om morden på FN-experterna Zaida Catalán och Michael Sharp i Kongo-Kinshasa i mars 2017.

Där framgår att FN känt till uppgifter som knyter den kongolesiska underrättelsetjänsten och militären till morden, men att FN ändå förtigit uppgifterna för offrens familjer och även för omvärlden genom att inte ta med dem i sin rapport till säkerhetsrådet i augusti förra året. Oacceptabelt av FN, menar Jan Eliasson, tidigare ordförande i FN:s generalförsamling.

– Om det är så tydligt som det förefaller vara så borde självklart den här informationen om medverkan eller en roll i deras död komma fram och det är självklart en stor brist och det hoppas jag att FN korrigerar.

FN-sekretariatet har fått ta del av SVT-reportaget tre veckor i förväg och försvarar i ett brev till SVT hur man agerat och kommunicerat i fallet. FN betonar att man bara gjort en administrativ granskning av fallet och inte någon brottsutredning och skriver att man gjort sitt bästa för att informera offrens familjer.

Därmed är det upp till Sveriges regering och FN-delegationen i New York att ta reda på huruvida FN mörkat, menar Eliasson.

– Om generalsekreteraren har förnekat att så är fallet, då måste naturligtvis svenska regeringen och UD och delegationen i New York kontrollera de här uppgifterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista