Furtenbach: Löfven kan hamna i spagat

2:13 min

Vänsterpartiets partiledare kräver inflytande över politiken för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

I praktiken kan V:s inflytande över Socialdemokraterna snart vara slut, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Även om Stefan Löfven lyckas göra upp med Centerpartiet och Liberalerna måste även Vänsterpartiet åtminstone lägga ner sina röster och släppa fram honom, annars kan han inte bli vald.

Det här blir en svår sits för Vänsterpartiet: Annie Lööf försöker nu tvinga Löfven att lägga om politiken högerut, och har presenterat krav som är det sista Vänsterpartiet vill ska bli verklighet. Men alternativet, att rösta nej, är ju mycket värre för Vänsterpartiet. Det kan sluta med en moderatledd regering som behöver stöd av Sverigedemokraterna.

Om Löfven ska blidka Vänsterpartiet samtidigt som Centerpartiet och Liberalerna hamnar han i spagat. Vänsterpartiets huvudkrav under förra mandatperioden var att stoppa vinster i välfärden. Centern har nu tvärtom krävt att valfriheten där ska öka.

Statsministeromröstningen kan vara Vänsterpartiets sista chans till inflytande över Socialdemokraterna.

Om Löfven väl lyckats göra upp med Annie Lööf och Jan Björklund klarar Socialdemokraterna att få igenom sina budgetar, sin ekonomiska politik. Vänsterpartiet kan då inget göra, eftersom de aldrig kan hamna på samma sida som Moderaterna och Kristdemokraterna eller Sverigedemokraterna.

Då väntar enbart opposition för Vänsterpartiet. Men att opponera mot en Socialdemokrati som gått högerut har å andra sidan tidigare givit partiet ett stark stöd i opinionen.

Mycket återstår innan vi vet om Löfven kan väljas till statsminister. Nästa viktiga steg blir att Liberalerna ska ge besked om hur de ställer sig till Löfven som statsminister.

Liberalernas ledning verkar vara inne på ungefär samma linje som Centern. Att kräva politiskt inflytande genom samarbete men knappast ministerposter. Men Liberalerna är starkt splittrade, särskilt tydligt verkar det vara bland partiets riksdagspolitiker.

Jag antar att Centerpartiet fick gå ut först i går även för att hjälpa Liberalernas ledning.