Ung man dog på häktet – åtalad chef fick jobba kvar

1:54 min

En chef inom Kriminalvården har åtalats för vållande till annans död efter att en ung man dött av uttorkning på häktet.

Ekot kan nu avslöja att chefen har fått jobba kvar och vara arbetsledare över personal som ska vittna mot honom.

I morgon inleds rättegången mot en chef på häktet i Sollentuna. Under utredningen mot honom har chefen fått arbeta kvar som arbetsledare, trots att ledningen känt till brottsmisstankarna. Chefen har varit arbetsledare åt personal som ska vittna mot honom. Flera anställda som Ekot talat med är mycket kritiska.

– Nu har han varit här på Sollentunahäktet som om ingenting har hänt fast det är 16-17 medarbetare som ska vittna emot honom. Vissa av dem är han ju arbetsledare för, och det sätter ju hela rättssäkerheten ur spel. 

– Jag tycker att det är för jävligt.

Varför det då?

– Det är väl inte god personalpolitik? Det är ju jättekonstigt att han får ha personalansvar. Speciellt mot dem som ska vittna mot honom då.

– Vi ska ju föregå med gott exempel, att det ska vara rättssäkert, och jag tycker inte att det är rättssäkert någonstans.

– Att möta någon som du ska vittna mot och som dessutom är ens chef... Jag har mött honom ett flertal gånger helt ensam, i hissar och korridorer. Det har inte varit lustigt.

Varför inte?

– Han vet ju att jag ska vittna mot honom, och dessutom så är det ju så att jag är ju i en beroendeställning till honom och det gör ju det att han kan ju faktiskt påverka mig.

I maj förra året dog en 23-årig man av uttorkning efter knappt tre veckor i en cell på häktet. Vattnet till cellen hade stängts av efter att han orsakat en översvämning. 23-åringen var psykiskt sjuk och fick inte i sig den mat och dryck som serverades.

Efter dödsfallet inleddes en förundersökning där chefen för avdelningen misstänktes. I början av september i år åtalades chefen för vållande till annans död och tjänstefel för att han inte sett till att 23-åringen fått vård och för att han inte kontrollerat om han fått i sig mat och dryck. Chefen förnekar brott.

Ledningen inom Kriminalvården fick tidigt reda på att avdelningschefen var misstänkt, men lät honom jobba kvar, först som chef för samma avdelning, sen som chef för över bland annat sjukvården på häktet. Det trots att han misstänks för att ha brustit i hur han hanterat just sjukvården i samband med dödsfallet.

Flera ur den sjukvårdspersonal han varit chef över vittnar mot honom i den rättegång som börjar i morgon.

Även när han i början av september åtalades fick han fortsätta vara arbetsledare till slutet av september, då han bytte arbetsuppgifter.

– Jag tycker det är absurt. Sjukvården är ju dessutom inblandad part i det här ärendet och ska vittna. Jag tycker att det är galet, säger en av de kriminalvårdsanställda som Ekot talat med.

Susanne Wedin är regionchef på Kriminalvården i Stockholm.

– Det är ju viktigt att komma ihåg att även om man är misstänkt för brott så är man ju inte dömd förrän rättegången har fällt sitt utslag.

Men det gäller väl de flesta på era häkten också, att de inte är dömda men bara misstänkta, man kan väl vidta åtgärder mot personer även om de inte dömts?  

– Det kan man absolut göra. Jag vill bara understryka vikten att inte betrakta någon som ännu inte är dömd som dömd.

Och beslutet att det var lämpligt att han skulle vara kvar i samma lokaler som de som ska vittna mot honom, hur tänkte ni där?

– Ja, det är utifrån en helhetsbedömning vad vi finner mest lämpligt utifrån både den misstänktes perspektiv, övriga anställda och också verksamheten, säger Susanne Wedin, regionchef på Kriminalvården i Stockholm.

Men de anställda som Ekot talat med håller alltså inte med om lämpligheten i att chefen fått jobba kvar även efter åtal väckts. 

– Det är respektlöst mot de anhöriga till killen som dog. Här har vi en chef som åtalas för att ha vållat hans död och de låter chefen jobba kvar som om ingenting har hänt.

– Hade det varit en vanlig medarbetare som jobbar på golvet som vårdare, den personen hade ju rykt. Men är det en chef då ska man låtsas som att det regnar.

De kriminalvårdsanställda Ekot talat med vill vara anonyma och vi har bytt ut deras röster i inslaget.