Svensk skolstrejk för miljön skapar debatt i Australien

2:23 min

Svenska Greta Thunbergs uppmaning till skolstrejk för klimatet som spridit sig över världen har nu skapat politik debatt i Australien – och fått landets premiärminister att hamna i blåsväder.

En mycket upprörd premiärminister Scott Morrison säger att barn i Australien ska gå i skolan och läras sig saker och inte hålla på med aktivism.

Premiärministern fick frågan från det gröna partiet i parlamentet om han stödjer elevernas kampanj för en bättre miljö när han tappade sitt lugn.

Det Morrison sa och hans reaktion tolkas nu av elever, miljöaktivister och inte minst oppositionen i Australien som att han varken bryr sig om miljön eller vad de unga tycker och att han verkar ha tappat kontakt med verkligheten.

– Vi stödjer inte idén att våra skolor ska bli parlament, sa Morrison.

I morgon kommer elever över hela Australien att gå ut i en landsomfattande skolstrejk för miljön. Många elever i landet har inspirerats av svenska Greta Thunbergs initiativ att lämna skolbänken för att påverka politikerna när det gäller miljön.

Frågan har, tack vare elevernas protester mot att politikerna inte gör tillräckligt, tagit ny fart i Australien.

I förra veckan ville en grupp elever träffa oppositionsledaren, Labourpolitikern Bill Shorton, vid hans vallokal för att framföra sitt budskap. Men de avvisades av hans säkerhetsansvariga som tillkallade polis som förde bort de unga eleverna när partiledaren vägrade träffa dem.

Premiärminister Morrison och hans liberal-konservativa minoritetsregering sitter redan löst. Regeringens popularitet har den senaste tiden minskat efter en rad illa omtyckta beslut och häromdagen avgick premiärministerns liberala partikollega Julia Banks i protest mot att vad hon tycker är en kvinnofientlig politik som Morrisons regering för. Hennes avgång skickar ett förödande budskap till väljare att det Liberala partiet är kvinnofientligt.

Frågan är nu om det kommer vara kvinnor och barn som sänker minoritetsregeringen i Australien vid parlamentsvalet nästa år.