Vänsterpartiet lägger ingen egen budget

0:26 min

Vänsterpartiet lägger ingen egen budgetmotion. Så lyder beskedet från partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson och gruppledaren Mia Sydow Mölleby.

Orsaken? Partiet vill ta ansvar – till skillnad från Moderaterna som tänker motionera på övergångsbudgeten, skriver de på DN Debatt och fortsätter:

"Moderaternas beteende sätter det parlamentariska förhållningssättet ur spel, den att statsbudgeten och regeringen hänger samman. Det är inte rimligt att en övergångsregering, som inte kan avgå om den inte får igenom sin budget, ska sättas att hantera en situation som Moderaterna skapar med stöd av SD, ett rasistiskt parti."

Om en moderat budget går igenom innebär det att nuvarande övergångsregering får styra med M:s ekonomiska politik. Andersson och Sydow Mölleby ser det som ett troligt scenario, "eftersom Centerpartiet och Liberalerna kommer att rösta på sina egna budgetförslag i förberedande omröstningar och sedan lägga ner sina röster i slutvoteringen".

Tidigare har både Centerpartiet och Liberalerna sagt att de planerar att lägga fram egna budgetmotioner. Samtidigt säger partierna sig nu vara beredda att stödja en S-ledd regering, om Socialdemokraterna antar partierna kravlistor.

Under torsdagen kommer KD och SD att presentera sina budgetmotioner.