EU-parlamentet vill begränsa gränskontrollerna

1:46 min

EU-parlamentet vill rädda Schengensamarbetet om öppna gränser inom EU.

På torsdagen röstade parlamentet för att kraftigt begränsa möjligheterna att förlänga de tillfälliga gränskontrollerna.

Med knapp majoritet – 319 röster för, 241 mot, och 78 nedlagda röster, sa EU-parlamentet i dag ja till skärpta regler för när EU-länderna får återinföra gränskontroller.

Sverige har haft gränskontroller mot Danmark och Tyskland sen hösten 2015 som förnyats varje halvår.

Gränskontrollerna ska vara tillfälliga men har i praktiken permanentats.

Tyskland, Frankrike, Österrike, och Danmark som liksom Sverige haft gränskontroller mot andra EU-länder i mer än tre år, krävde förra året att få fria händer att själva bestämma om när och hur gränskontroller ska få införas. Och EU-kommissionen gick på deras linje och föreslog nya betydligt generösare regler.

Men EU-parlamentet säger alltså nej. Gränskontroller ska få införas under två månader i taget jämfört med sex månader i dag, med en maxgräns på ett år. I dag finns ingen sådan bortre gräns.

För Sverige skulle det här innebära att gränskontrollerna måste skrotas, säger Centerpartisten Fredrik Federley som röstade ja.

– Det skulle innebära att de skulle upphävas. Det EU måste fokusera på är på väl fungerande yttre gränsskydd. De problem vi har är brottslighet och kriminalitet över EU:s yttre gräns, inte inom EU, säger Fredrik Federley.

Nu ska parlamentet inleda förhandlingar med EU-ländernas regeringar för att nå en kompromiss. Men det är mycket osäkert om man kommer att hinna klart före EU-valet i maj nästa år , och det innebär att dagens regler kan bli kvar oförändrade.