Häkteschef får jobba kvar – även om han döms för vållande till annans död

2:16 min

Chefen på häktet i Sollentuna som åtalats för vållande till annans död och tjänstefel kommer att få jobba kvar inom Kriminalvården även om han döms.

Det har Kriminalvårdens personalansvarsnämnd beslutat.

– Nämnden har ju tagit del av åtalet och förundersökningen i ärendet och nämnden har konstaterat att den kriminalvårdsanställde är misstänkt för ett oaktsamhetsbrott och i dagsläget ser vi inte skäl att skilja den åtalade från tjänsten om han döms i enlighet med åtalet, säger Daniel Gustavsson,  föredragande i ansvarsnämnden.

Så om han då fälls för vållande till annans död och fängelse, då kommer han sedan att jobba kvar hos er då?

– Kriminalvården kommer noggrant att ta del av vad som framkommer under rättegången och finns det då skäl att ompröva nämndens beslut så kommer vi såklart att göra det, men i dagsläget ser vi inte skäl att skilja den åtalade från tjänsten.

I maj förra året dog en 23-årig man av törst efter knappt tre veckor i en cell på häktet i Sollentuna. Vattnet till cellen hade stängts av efter han orsakat en översvämning. 23-åringen var psykiskt sjuk och fick inte i sig den mat och dryck som serverades.

Chefen för avdelningen är nu åtalad för vållande till annans död och tjänstefel, han förnekar brott.

Ledningen inom Kriminalvården fick tidigt reda på att avdelningschefen var misstänkt, men lät honom jobba kvar, först som chef för samma avdelning, sen för en annan. Även efter att han i början av september åtalades fick han fortsätta att vara arbetsledare, bland annat över anställda som ska vittna mot honom i rättegången som börjar imorgon. Sen i slutet av september är han inte längre arbetsledare men han har fått vara kvar inom Kriminalvården.

Nu har Kriminalvårdens ansvarsnämnd alltså beslutat att mannen får arbeta kvar även om han döms för vållande till annans död. Nämnden har inte tagit ställning till om han i så fall kan arbeta som chef.

Flera anställda som Ekot pratat med är kritiska till hur Kriminalvården hanterat det här.

– Det är respektlöst mot de anhöriga till killen som dog. Här har vi en chef som åtalas för att ha vållat hans död och de låter chefen jobba kvar som om ingenting har hänt.

– Hade det varit en vanlig medarbetare som jobbar på golvet som vårdare; den personen hade ju rykt. Men är det en chef då ska man låtsas som att det regnar.

De kriminalvårdsanställda Ekot talat med vill vara anonyma och vi har bytt ut deras röster i inslaget.