Tusentals skolelever klimatstrejkar i Australien

2:13 min

I Australien har tusentals elever gått ut i skolstrejkat för att protestera mot att landets regering inte gör tillräckligt för att möta hotet från klimatförändringarna.

Elevernas protester är något som inte uppskattas av den styrande regeringen men ungdomarna kräver nu att politikerna nu måste ta klimatförändringarna på allvar.

Elever i Sydney ropar slagord om förnybar energi när dom demonstrerade för att få regeringen att ta mer ansvar och handla nu när det gäller klimatet. Plakat med texten, "Klimatförändringen blir vår förtidiga död" och "Jag kan inte sitta tyst tills jag är gammal nog att rösta", vajade över de tusentals skolstrejkande eleverna. 

I ett trettiotal städer runt om i Australien har skolbarn lämnat klassrummen för att protestera mot att regeringen inte gör tillräckligt för att stoppa eller bromsa klimatförändringen.

Eleven Franca Gilisson riktade sig till dom styrande i parlamentet och sa att eleverna ger upp sin barndom för att kämpa för sin framtid och frågade om politikerna kommer göra dom sällskap.

Elevernas skolstrejk för klimatet och mot landets miljö politik har fått stor uppmärksamhet i Australien. Premiärminister Scott Morrison sa tidigare i veckan i parlamentet att eleverna ska sitta still i skolbänken och inte bli aktivister. Det var ett uttalande som visat sig få många elever att stärkas i vilja att protestera.

En annan politiker som hamnat i blåsväder är Matt Canavan som är Australiens resursminister och ansvarar bland annat för gruvor och teknisk innovation. I en intervju med en lokal radiostation sa han att elever som demonstrerar och delar ut flygblad inte ansvarar för ditt liv och aldrig kommer skaffa sig ett riktigt jobb.

Resursministerns uttalande har nu möts av ilskna kommentarer på sociala medier.

Australien har åtagit sig att minska sina utsläpp med upp till 28 procent från 2005 års nivåer före år 2030, det enligt klimatavtalet från Paris. Men som så många andra länder har man inte lyckats nå upp till målet.

En av dom demonstrerande eleverna, 16-åriga Ruby Walker från Sydney, sa till lokala medier att "Jag tycker att Australien är en skam när det gäller klimatförändringar."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista