Påstod sig gen­mani­pulerat bebisar – stoppas

1:59 min

Den forskare i Kina som påstått sig ha genmodifierat två bebisar kommer inte att få fortsätta sin verksamhet, meddelar kinesiska myndigheter.

– Vi har beordrat att den här personens aktiviteter ska stoppas, sade Kinas vice forskningsminister Xu Nanping i en TV-sänd intervju igår.

Den privatfinansierade forskaren He Jiankui i Shenzhen har mötts av starka fördömanden och misstro sedan han själv meddelat att han låtit två barn födas efter genmanipulation.

Reaktionen på nyheten om de första påstått genmodifierade bebisarna är massiv. Ända från regeringen och ut bland vanligt folk, och alla verkar bestörta.

He betraktas som en galen forskare. Men reaktionen kan ha blivit så stark just eftersom genmodifierade bebisar kanske inte ligger så långt ifrån den kinesiska verkligheten.

Det extrema statliga familjeplaneringsexperimentet med barnbegränsning och graviditetstillstånd utfärdat av arbetsgivare är fortfarande inte helt avvecklat. Och familjer som använder mycket små barns utbildning som medel för att börja konkurrera med varandra om framtidens toppositioner är redan verklighet.

De senaste dagarnas kinesiska nätvitsar har låtit så här:

Så när ska eran familj skaffa en tvåa då?
Nästa år tror jag, jag har hört att det kommer en ny version då, med motståndskraft mot ytterligare 21 sjukdomar och 40 år längre medellivslängd, och en begränsad utgåva med Jin Chengwus förbättrade utseende.

Jin Chengwu är den kinesisk-japanske skådespelare vars utseende utjämnar alla konflikter mellan Kina, Japan och Taiwan. Men med den myndighetsutredning som nu väntar mot genforskaren He Jiankui lär det i alla fall dröja lite innan sådana designbebisar kan börja beställas lagligt från Kina.