Häktet i Sollentuna.
Den åtalade avdelningschefen nekar till brott. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Häkteschefen i rätten – "Vittnen kan ha påverkats"

2:32 min

Idag inleds rättegången mot avdelningschefen på häktet i Sollentuna. Han är åtalad för vållande till annans död och tjänstefel efter att en intagen dog av uttorkning.

Den 23-åriga mannen led av psykisk ohälsa och dog efter knappt tre veckor i häktet till följd av uttorkning.

– Den informationen ska ha kommit fram redan innan han kom till häktet, säger Ekots reporter Daniel Velasco om fallet.

En psykiatrisk utvärdering gjordes först efter 18 dygn av mannen. 23-åringen behövde antipsykotiska mediciner står redan i häktningsprotokollet. Men medicinerna uteblev.

– Åklagaren menar att det finns tydliga indikationer på att mannen var i behov av psykiatrisk vård under häktningstiden och innan han hamnade där, säger Daniel Velasco. 

Den åtalade avdelningschefen nekar till brott och hävdar att han inte tagit del av informationen att 23-åringen behövde vård.

– Åklagaren har också gått igenom ansvarsbiten och försökt att visa att det är avdelningschefen som bär ansvaret för att mannen skulle ha fått den vården han inte fick. 

Chefen fick arbeta kvar under utredningens gång och idag under rättegången vittnade hans personal i ärendet. 

– Chefen jobbade fram till och med oktober och var arbetsledare till september. Åklagaren lyfte upp det faktum att han har kunnat jobba kvar med de som kommer att vittna mot honom kan komma att påverka de vittnen som hörs i den här rättegången, säger Daniel Velasco. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista