Nio från Sverige gripna för mord i Spanien

0:14 min

Nio personer från Sverige har häktats i Malmö respektive Málaga efter ett samarbete mellan svensk och spansk polis. Personerna misstänks vara en del av ett kriminellt nätverk som tros ligga bakom två mord i södra Spanien.

– Det är brutala handlingar, säger polismästare Petra Stenkula.

Tre personer greps i Málagas provins och sex i Malmö vid en serie tillslag i början av veckan som i Spanien kallades operation "Rueda" (hjul).

Enligt spanska Policía Nacional har de nio häktade — sju män och två kvinnor — kopplingar till en kriminell organisation som ligger bakom två mord i de andalusiska städerna Estepona och Marbella.

– Det här är personer som rör sig i den kriminella miljön i Malmö, och de är mycket välkända för oss, säger Petra Stenkula, chef vid polisens utredningsenhet i region Syd, på telefon från Málaga.

Hon fortsätter:

– Det är personer som tidigare antingen har suttit frihetsberövade misstänkta för mord och mordförsök, eller andra typer av brott. Det är någon av dem som inte varit frihetsberövad tidigare.

Offren var en 36-årig man som i maj sköts ihjäl utanför en kyrka i Marbella, samt en 28-årig man som i oktober hittades ihjälskjuten i porten till sin bostad i Estepona. Åtminstone den 36-årige mannen tros ha varit en del den organiserade brottsligheten och droghandeln i regionen.

En källa vid Policía Nacional uppgav först för TT att de sex personerna som häktats i Malmö misstänktes för inblandning i mordet på en svensk man i staden Mijas söder om Málaga i somras — men det verkar inte vara fallet.

– Min uppfattning är att det inte hör samman och att det är något man också samarbetar med Sverige kring. Sedan är det så att många kriminella rör sig i samma kretsar, så utredningen får väl visa vilket samröre som finns och vilka som känner varandra, säger Petra Stenkula.

De sex personerna som häktats i Malmö är enligt Sydsvenskan fem män i åldrarna 24—32 år samt en 64-årig kvinna. Alla har begärts utlämnade till Spanien. De tre som häktats i Spanien är vanligtvis bosatta i Sverige.

– Med tanke på den våldssituation vi har i Malmö är det här individer som vi i allra högsta grad är intresserade av att få frihetsberövade, säger Petra Stenkula.

Hon berättar att en av männen som greps i Málaga frågade om det var ett mord i Spanien eller Sverige han gripits för, och att minst en av de gripna är misstänkt för andra brott i Sverige.

De som går med på att bli utlämnade kommer att föras till Spanien där fallet ska prövas. Om de nekar blir det föremål för framtida domstolsförhandlingar i Sverige.